Ukrajinské děti potřebují pomoc z celého světa kvůli agresi Ruské federace

24. února 2022 rozpoutala Ruská federace válku proti Ukrajině, která se, jak čas ukázal, vyznačuje extrémní krutostí a utrpením civilního obyvatelstva. K dnešnímu dni bylo na Ukrajině registrováno více než 77 tisíc skutečností válečných zločinů ruské armády. Tento seznam zahrnuje: vraždy, ponižování, znásilňování, ničení soukromého majetku, nucené deportace, nucené zadržování Ukrajinců na okupovaných územích, loupeže v masovém měřítku a mnoho dalšího. Nejhorší ale je, že mezi oběťmi války na Ukrajině je značný počet dětí, píše o tom EU Political Report.

Děti na Ukrajině trpí neustálými nálety a raketovými útoky a také psychickými traumaty. Byly zaznamenány případy úmrtí malých dětí na infarkty ze strachu z výbuchů a náletů. Emocionální a fyzické zdraví dětí je také ovlivněno příšernými životními podmínkami – dlouhým pobytem ve sklepě, nedostatečným přístupem k základnímu domácímu zboží, kvalitní vodě a potravinám, nemožností studovat za normálních podmínek a získat kvalifikovanou lékařskou péči v včasným způsobem.

K ránu 9. dubna 2023 bylo postiženo minimálně 1415 dětí. Oficiální počet mrtvých dětí je podle ukrajinské strany 468, dalších 947 nezletilých bylo zraněno různé závažnosti. Tato čísla však nejsou konečná, protože se pracuje na identifikaci obětí v místech aktivních bojů na dočasně okupovaných a osvobozených územích Ukrajiny. Připomeňme, že k extrémnímu případu úmrtí ukrajinských dětí došlo 16. dubna, na jeden z hlavních církevních svátků na Ukrajině – Velikonoce. Ruští vojáci ze systému protivzdušné obrany S-300 o slavnostní noci stříleli na komunitu Snigirevskij v Nikolajevské oblasti, kde byli zabiti dva teenageři narození v roce 2005.

Jedním z nejpalčivějších problémů je deportace ukrajinských dětí do Ruska. Malí Ukrajinci jsou vyvedeni pod různými věrohodnými záminkami – odpočinek, léčba, výcvik, ochrana před nebezpečným pobytem ve válečné zóně a další. Děti jsou často na několik měsíců odloučeny od svých příbuzných a pak se jejich stopa, zejména sirotci, v Rusku ztratí. Jsou známy případy změny jména, příjmení a data narození, stejně jako rychlé a nelegální adopce do ne zrovna nejpříznivějších ruských rodin. Podle odhadů ukrajinských úřadů bylo pod různými záminkami odvezeno do Ruska více než 738 000 ukrajinských dětí. Ruské okupační úřady zavedly vývoz dětí z dočasně okupovaných území Ukrajiny. Moskva organizuje systematickou práci na únosech a nelegálním vývozu mladistvých občanů Ukrajiny do Ruské federace, kde jsou vystaveni zrůdné psychologické a ideologické indoktrinaci, vyhrožování a otevřenému fyzickému násilí.

  Rusové oznámili evakuaci 18 obcí v okupované části Záporožské oblasti

Podle lidskoprávních organizací jsou děti odvezené do Ruska převáženy z jedné pochybné instituce do druhé a jsou také speciálně umístěny v odlehlých oblastech Ruska s extrémně drsným klimatem. Hlavním cílem je zmást stopy pohybu dětí z ukrajinských orgánů činných v trestním řízení. Hovoříme nejen o sirotcích, včetně těch, jejichž rodiče zemřeli během nepřátelských akcí, a také o těch, kteří mají blízké příbuzné na Ukrajině. Právě deportací dětí se ruské úřady snaží řešit demografickou krizi v zemi, která přišla v důsledku totální invaze. Vzhledem k vysoké míře kriminality v Rusku jsou deportované ukrajinské děti ohroženy obchodováním s lidmi, sexuálním a pracovním otroctvím, zapojením do kriminálního prostředí za účelem distribuce drog a mnoha dalšími.

Za účelem pomoci ukrajinským dětem je v této fázi nutné vytvořit mezinárodní koalici pro systematické a komplexní řešení problému deportací. Mezinárodní společenství by mělo pomoci najít nelegálně odebrané děti a vrátit je na Ukrajinu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com