Macron hájil kritizovanou důchodovou reformu, označil ji na nezbytnou

ft.com/

Francouzský prezident Emmanuel Macron ve večerním projevu k národu hájil kritizovanou důchodovou reformu. Prohlásil, že vnímá hněv lidí ohledně zvýšení věku odchodu do důchodu, ale reformu označil za nezbytnou, uvedla agentura AFP.

„Tyto změny byly potřebné k tomu, abychom zajistili důchod pro každého,“ řekl Macron. „Postupně více pracovat znamená vytvářet i více bohatství pro celou naši zemi,“ dodal.

Nepopulární norma, proti které lidé ve Francii měsíce hromadně protestovali a kterou většina obyvatel odmítá, zvyšuje mimo jiné důchodový věk ze 62 na 64 let. Reforma je jednou z vlajkových lodí druhého funkčního období prezidenta Macrona. Proti reformě mobilizovaly opozice a odbory, které chtějí další velkou demonstraci uspořádat 1. května.

Novou normu, kterou v zásadních bodech potvrdila francouzská Ústavní rada (obdoba ústavního soudu), vláda hodlá uplatňovat od 1. září. Podle Macrona jsou důchodové změny nutné, aby se do konce desetiletí zabránilo každoročnímu deficitu v řádu miliard eur.

ČTK

  EK snížila výhled letošního růstu české ekonomiky na 1,9 ze 4,4 procenta

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com