Borrell: Rusko by v případě vojenské agrese proti Ukrajině čelilo následkům

euneighbours.eu

Rusko by v případě vojenské agrese proti Ukrajině čelilo rozsáhlým následkům, prohlásil dnes šéf diplomacie Evropské unie Josep Borrell poté, co společně s ukrajinským ministrem zahraničí Dmytrem Kulebou navštívil frontovou linii mezi ukrajinskými silami a proruskými separatisty v Donbasu na východě země. Všech diskuzí o evropské bezpečnosti se podle něj musí účastnit Evropská unie a Ukrajina.

„Jsme zde především proto, abychom potvrdili plnou podporu Evropské unie nezávislosti, svrchovanosti a územní celistvosti Ukrajiny,“ pronesl Borrell na tiskové konferenci po návštěvě konfliktní oblasti. „Jakákoli diskuze o evropské bezpečnosti musí zahrnovat EU a Ukrajinu,“ citovala ho agentura AFP.

„Konflikt na hranicích je na pokraji prohloubení a napětí narůstá s ohledem na celkovou evropskou bezpečnost,“ konstatoval podle agentury Reuters Borrell a dodal, že bezpečnost Ukrajiny ovlivňuje bezpečnost Evropy. Rusko by podle jeho slov čelilo „obrovským následkům“ v případě „vojenské agrese proti Ukrajině“.

Podle serveru RBK-Ukrajina šéf unijní diplomacie také řekl, že hlavním cílem je nyní uvolnění napětí kolem Ukrajiny.

Šéf ukrajinské diplomacie Kuleba už dříve uvedl na twitteru, že Borrellova cesta na východ země je první návštěva vysokého představitele EU v Donbasu. „Tato návštěva vyjadřuje jednotu Ukrajiny a EU,“ napsal ukrajinský ministr.

Borrell předtím uvedl, že jeho návštěva je ukázkou unijní podpory svrchovanosti a územní celistvosti Ukrajiny. S ukrajinskými představiteli má také jednat o zadržování Ruska před další agresí vůči Ukrajině, a to hlavně hrozbou tvrdých ekonomických sankcí a prosazováním mírového urovnání na základě respektování nezávislosti, suverenity a územní celistvosti Ukrajiny, poznamenala ruská tisková agentura TASS.

Dodala, že Borrell ještě před cestou na Ukrajinu jednal s generálním tajemníkem NATO o soustřeďování ruských vojsk u ukrajinských hranic a o návrzích Ruska, které od Západu požaduje záruky své bezpečnosti. Moskva se domáhá hlavně ujištění, že se NATO nerozšíří o Ukrajinu a nerozmístí tam zbraně, které by mohly Rusko ohrozit.

Autor: ČTK
  Vaše návštěva je silným projevem podpory, řekl Zelenskyj premiérům Česka, Polska a Slovinska

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com