Fico slovně zaútočil na dva soudce nejvyššího soudu, žádá jejich odchod

cas.sk

Slovenský premiér Robert Fico slovně zaútočil na dva trestní soudce nejvyššího soudu Juraje Klimenta a Petera Štifta v souvislosti s jejich rozhodováním v politicky citlivých kauzách. Před novináři se dnes vyslovil pro to, aby byli oba zbaveni soudcovského taláru. Předseda slovenské vlády také tvrdil, že jejich soudní senát se podílel na „špinavé práci“ proti bývalé opozici, ve které byla Ficova strana Směr-sociální demokracie (Směr-SD) od roku 2020 do loňských předčasných voleb.

Šéf slovenského nejvyššího soudu Ján Šikuta minulý týden, kdy Fico rovněž kritizoval Klimenta, označil opakující se veřejné ataky na soudce za nepřípustné. Soudci obecných soudů na Slovensku mohou přijít o funkci například na základě rozhodnutí nejvyššího správního soudu v disciplinárním řízení.

Fico kritiku svou obou soudců nejvyššího soudu vysvětluje rozhodnutími ústavního soudu, který podle něj několikrát konstatoval, že soudní senát těchto soudců při rozhodování opakovaně pochybil. Jeden z případů se týkal i stíhaného nynějšího Ficova poradce Marka Pary.

Stávající premiér už jako opoziční politik vyšetřování některých kauz zpochybňoval. Jeho vláda už stihla prosadit březnové zrušení Úřadu speciální prokuratury (ÚSP), který se podílel na vyšetřování s politiky souvisejících případů.

Podle Fica na Slovensku existovala organizovaná skupina složená z příslušníků elitní jednotky policie, ÚSP a některých soudců Specializovaného trestního soudu (STS) a nejvyššího soudu. Všichni se měli podílet na zneužívání práva proti bývalé opozici, tvrdí šéf vlády.

Slovenská policie totiž v minulosti obvinila několik desítek osob v různých kauzách z doby dřívějšího vládnutí Směru-SD. Na vyšetřování těchto případů dohlížel ÚSP a například o vazebních návrzích, stížnostech, obžalobách rozhodovaly STS a nejvyšší soud.

„Stupňující se útoky předsedy vlády jsou skutečně nedůstojné. Útočí na opozici, vulgárně a agresivně útočí na veřejnoprávní média a nejnověji opět vyhrožuje soudcům nejvyššího soudu,“řekl dnes předseda nejsilnějšího opozičního hnutí Progresivní Slovensko Michal Šimečka. Dodal, že v demokracii je podle něj zcela nepředstavitelné, aby premiér vyzýval k disciplinárnímu řízení s představiteli nezávislé justice.

  Irácký premiér přežil pokus o atentát; na jeho sídlo zaútočil dron, uvedly úřady

Fico vystoupil proti Klimentovi už minulý týden. Soudcovská rada nejvyššího soudu se tehdy ohradila proti zastrašujícím vyjádřením členů vlády a představitelů politické moci vůči soudcům. Šéf nejvyššího soudu Šikuta veřejné ataky na soudce označil za nepřípustné a nebezpečné.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com