Městský soud dnes rozeslal stranám rozsudek v kauze Čapí hnízdo

Městský soud v Praze dnes rozeslal stranám písemné odůvodnění rozsudku, kterým v polovině února podruhé nepravomocně osvobodil předsedu hnutí ANO a bývalého premiéra Andreje Babiše i jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou v kauze Čapí hnízdo. Informaci serveru iROZHLAS.cz a Radiožurnálu potvrdila ČTK mluvčí soudu Štěpánka Tykalová. Lhůtu pro vypracování rozhodnutí měl soudce Jan Šott stanovenou do pátku, minulý týden ČTK řekl, že odůvodnění dokončuje. Po doručení rozsudku proti němu mohou strany do osmi dnů podat odvolání. Případem, který se týká padesátimilionové dotace na stavbu kongresového areálu ve středních Čechách, by se pak zabýval Vrchní soud v Praze.

„Písemné vyhotovení rozsudku nyní dokončuji a předpokládám, že bude nejpozději do 12. dubna, tedy ve stanovené lhůtě, rozesláno stranám řízení,“ sdělil ČTK minulý týden v pátek Šott. „Písemné vyhotovení rozsudku ve věci bylo dnešního dne vypraveno,“ uvedla dnes Tykalová.

Státní zástupce Jaroslav Šaroch v obžalobě v kauze Čapí hnízdo tvrdí, že Babiš zajistil na přelomu let 2007 a 2008 vyvedení společnosti Farma Čapí hnízdo z Agrofertu a prodej akcií svým dětem a partnerce. Podle vyšetřovatelů to udělal proto, aby společnost zdánlivě splňovala podmínky k získání dotace pro malé a střední podniky. Nagyová podle obžaloby úspěšnou žádost o dotaci podala. Vyplacením dotace podle Šarocha vznikla Regionální radě regionu Střední Čechy škoda 49,9 milionu korun. Babiš s Nagyovou vinu dlouhodobě odmítají.

Šaroch pro oba obžalované navrhoval podmíněné a peněžité tresty. Po vyhlášení nepravomocného rozsudku si ponechal lhůtu pro případné odvolání, stejně učinili i advokáti obou obžalovaných. Podle trestního řádu je odvolání možné podat do osmi dnů od doručení písemného rozhodnutí. Odvolání je možné podat jako takzvané blanketní, tedy bez podrobnějšího odůvodnění, to lze doplnit až následně.

  Více než 250 miliardářů a milionářů vyzývá politiky k většímu zdanění bohatých

„Mohu potvrdit, že rozsudek Městského soudu v Praze nám byl dnešního dne doručen. Nyní proběhne jeho administrativní zpracování a rozsudek bude předložen dozorovému státnímu zástupci, který jej podrobně prostuduje a následně rozhodne o podání odvolání,“ řekl ČTK mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala.

Trestní senát městského soudu dospěl letos v polovině února k závěru, že skutek nebyl trestným činem. Podezření policie podle něj sice bylo oprávněné, důkazy, které byly nepřímé a mohly nasvědčovat protiprávnímu jednání, ale netvořily ucelený řetězec, který by vyvrátil obhajobu obžalovaných. Jejich vina tak nebyla prokázána bez veškerých pochybností. Soud zároveň odmítl, že by Babišovo stíhání souviselo s politikou.

Městský soud v Praze se případem zabýval podruhé, nepravomocný zprošťující rozsudek už vynesl dříve, v lednu 2023. Tehdy ho ale na základě Šarochova odvolání vrchní soud zrušil, nařídil doplnění dokazování.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com