Více než polovina Čechů kvůli pandemii méně utratí za Vánoce

Depositphotos

Více než polovina Čechů předpokládá nižší útraty za Vánoce v důsledku omezení nákupů v kamenných prodejnách, stejný podíl omezí výdaje kvůli dopadu pandemie na jejich osobní finance. Tři čtvrtiny mají v listopadu koupený alespoň jeden vánoční dárek. Pro 40 procent lidí budou letošní Vánoce znamenat i omezení tradičního setkávání s rodinou a přáteli, vyplývá z průzkumu, který mezi 880 respondenty uskutečnila úvěrová společnost Fair Credit.

Na 73 procent Čechů už v tuto chvíli řeší anebo má vyřešeny vánoční dárky, 45 procent z nich přitom začíná s nákupy už v říjnu nebo dříve, zbývajících 55 procent dělá první nákupy v listopadu. Pětina otázaných začíná řešit vánoční nákupy až v prosinci, pět procent dokonce až týden maximálně dva před svátky. S největším předstihem přitom začínají především ženy. V říjnu i dříve nakoupí první dárky 42 procent z nich v porovnání s 24 procenty mužů.

Na 37 procent Čechů inklinuje spíše k promyšlenému nakupování podle předem připraveného seznamu a jen část dárků pořizuje nahodile. Dalších 39 procent se naopak nechává raději inspirovat aktuální situací a nabídkou trhu a plánuje jen menší část vánočních nákupů. Zhruba pětina pak kombinuje plánované nákupy s nahodilými půl na půl.

Se seznamem vyrážejí na nákupy opět o něco častěji ženy, muži nakupují spíše nahodile a intuitivně, vánoční nákupní seznam nemají dopředu příliš promyšlený. Seznamy dárků má dopředu připraveny častěji i mladší generace do 35 let.

„Plánované nákupy značí zodpovědný přístup k financím, což je bezesporu ta lepší varianta. Pokud máte před sebou seznam dárků, můžete předem odhadnout celkové náklady za Vánoce a to, zda na ně bude vaše peněženka stačit. Impulsivní nákupy mohou sice přinést pod stromeček nečekané zpestření, je ale důležité hlídat si stanovený rozpočet,“ uvedl jednatel Fair Creditu Tomáš Konvička.

  Expert: Může přibýt 100.000 domácností s nadměrnými výdaji za bydlení

Češi chtějí nejčastěji utratit za letošní Vánoce do 5000 Kč, a to téměř polovina z nich. I přes dopady pandemie na osobní finance řady Čechů, se 78 procent dotázaných nechce kvůli Vánocům zadlužovat. Půjčku si vezme anebo ji zvažuje 8,5 procenta respondentů. Jde spíše o mladší generaci a častěji také o muže a respondenty s nižším vzděláním. Podle Konvičky přitom stoupá každoročně počet úvěrů v předvánočním čase o 30 procent proti běžným měsícům.

Letošní rok je v důsledku pandemie nestandardní. „Nicméně pokud dojde k plánovanému uvolnění a otevření maloobchodu a restaurací, očekáváme standardní zvýšený zájem o půjčky a předvánoční nárůst prodejů. Hlavním akcelerátorem poptávky po úvěrech tak bude letos nejen předvánoční období jako takové, ale i poměrně velký deficit v podobě odložené spotřeby v říjnu a listopadu,“ upozornil.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com