Evropské akcie výrazně posílily, polevily obavy z bankovní krize

Evropské akcie dnes výrazně posílily. Podpora, kterou si švýcarský finanční ústav Credit Suisse kvůli potížím s likviditou zajistil u centrální banky, totiž zmírnila obavy z globální bankovní krize. Cena akcií Credit Suisse dnes vzrostla o více než 19 procent po středečním propadu o více než 24 procent.

Panevropský akciový index STOXX Europe 600 si dnes připsal 1,19 procenta a uzavřel na 441,64 bodu. Pokles obav ohledně Credit Suisse převážil nad negativními důsledky dnešního rozhodnutí Evropské centrální banky (ECB) zvýšit úrokové sazby o půl procentního bodu. Bezprostředně po tomto rozhodnutí index STOXX Europe 600 ztrácel 0,6 procenta a sestoupil na nové desetitýdenní minimum, napsala agentura Reuters.

Ve středu se index propadl o téměř tři procenta, zaznamenal tak nejvýraznější jednodenní pokles za více než rok. Od začátku týdne index stále ztrácí zhruba 2,7 procenta. Krach amerických finančních ústavů Silicon Valley Bank (SVB) a Signature Bank a problémy Credit Suisse vyvolaly napětí v globálním bankovním sektoru a způsobily pokles akcií, zejména bankovních titulů.

Credit Suisse dnes oznámila, že si posílí likviditu využitím možnosti půjčit si od švýcarské centrální banky až 50 miliard švýcarských franků (1,2 bilionu Kč).

Index švýcarského akciového trhu SMI si dnes připsal 1,93 procenta na 10.719,10 bodu. Index německých akcií DAX se zvýšil o 1,57 procenta na 14.967,10 bodu a index francouzských akci CAC 40 vzrostl o 2,03 procenta na 7025,72 bodu.

Moody’s: Evropské bankovní systémy zůstávají v zásadě v dobrém stavu

Evropské bankovní systémy zůstávají v zásadě v dobrém stavu, navzdory kolapsu některých amerických finančních ústavů a pokračujícím problémům švýcarské banky Credit Suisse. Uvedla to dnes americká ratingová agentura Moody’s. Upozornila, že evropské banky mají menší část aktiv v dluhopisech, takže je tolik neohrožují výkyvy úrokových sazeb jako finanční ústavy ve Spojených státech.

  Ceny paliv v Česku klesají, benzin je nejlevnější od začátku války

Agentura Moody’s v úterý zhoršila výhled pro americký bankovní systém na „negativní“ ze „stabilního“. Poukázala na zvýšená rizika po kolapsu amerických finančních ústavů SVB Financial Group (SVB) a Signature Bank.

Eurokomisařka pro finanční služby Mairead McGuinnessová ve středu uvedla, že pád dvou amerických bank má na Evropskou unii jen omezený dopad. Evropské instituce upozorňují, že evropské banky podléhají přísnějším regulacím, konkrétně pravidlům o kapitálové přiměřenosti bank označovaným Basel III, která mají zvýšit odolnost bankovního sektoru.

Druhá největší švýcarská banka Credit Suisse má dlouhodobé problémy, které vyvrcholily tento týden oznámením, že banka ve svých finančních výkazech a kontrolních postupech za poslední dva roky zjistila závažné nedostatky. Její akcie se ve středu propadly až o 30 procent. Dnes Credit Suisse oznámila, že využije možnosti vypůjčit si od švýcarské centrální banky až 50 miliard švýcarských franků (1,2 bilionu Kč).

Moody’s dnes uvedla, že Švýcarsko je schopno zvládnout šoky, jako jsou nynější potíže banky Credit Suisse. Dodala, že proto může ponechat hodnocení úvěrové spolehlivosti Švýcarska na nejvyšším možném stupni Aaa.

„Stabilní výhled ratingu Švýcarska na úrovni Aaa odráží naše očekávání, že velmi silné ekonomické základy, dostatečný fiskální prostor a vysoce efektivní instituce umožní Švýcarsku účinně zvládnout šoky, jako je ten nynější, který ovlivňuje bankovní systémy po celém světě,“ sdělila agentura.

Švýcarská vláda letos čeká zpomalení růstu ekonomiky na 1,1 procenta

Tempo růstu švýcarské ekonomiky v letošním roce zpomalí na 1,1 procenta z loňských 2,1 procenta. V příštím roce by ale hrubý domácí produkt (HDP) mohl vykázat růst o 1,5 procenta. Vyplývá to z výhledu, který dnes zveřejnil švýcarský Státní sekretariát pro hospodářské záležitosti (SECO). Ratingová agentura Moody’s následně uvedla, že Švýcarsko je schopno zvládnout šoky, jako jsou nynější potíže banky Credit Suisse. Dodala, že proto může ponechat hodnocení úvěrové spolehlivosti Švýcarska na nejvyšším možném stupni Aaa.

  ČR přispěje 1,13 miliardy korun na evropskou finanční pomoc Ukrajině

Druhá největší švýcarská banka Credit Suisse má dlouhodobé problémy, které vyvrcholily tento týden oznámením, že banka ve svých finančních výkazech a kontrolních postupech za poslední dva roky zjistila závažné nedostatky. Její akcie se ve středu propadly až o 30 procent. Dnes Credit Suisse oznámila, že využije možnosti vypůjčit si od švýcarské centrální banky až 50 miliard švýcarských franků (1,2 bilionu Kč).

„Stabilní výhled ratingu Švýcarska na úrovni Aaa odráží naše očekávání, že velmi silné ekonomické základy, dostatečný fiskální prostor a vysoce efektivní instituce umožní Švýcarsku účinně zvládnout šoky, jako je ten nynější, který ovlivňuje bankovní systémy po celém světě,“ uvedla Moody’s.

Letošní růst švýcarské ekonomiky bude podle dnešní prognózy SECO pod dlouhodobým průměrem, ale mírně vyšší, než čekala vláda v prosinci. Tehdy růst odhadovala na jedno procento. „Situace na energetickém trhu v Evropě se v posledních měsících zklidnila. Inflační tlaky na mezinárodní úrovni však zůstávají vysoké,“ uvedl sekretariát. Dodal ale, že ekonomika by neměla sklouznout do recese.

Mezi roky 2012 a 2019, tedy před pandemií nemoci covid-19, hrubý domácí produkt Švýcarska rostl průměrným tempem 1,8 procenta za rok. Loni podle předběžného odhadu sekretariátu ekonomika vzrostla o 2,1 procenta. Pomohla jí mírná zima, díky které se Evropa vyhnula energetické krizi, a zlepšení problémů v dodavatelském řetězci.

U inflace sekretariát letos počítá s poklesem na 2,4 procenta z 2,8 procenta loni. Na příští rok počítá s dalším poklesem, a to na 1,5 procenta.

Ekonomiku brzdí právě inflace, která snižuje kupní sílu spotřebitelů. Zvyšování úrokových sazeb ve Švýcarsku i v zahraničí pak tlumí poptávku firem i spotřebitelů.

Banka Credit Suisse ve středu uvedla, že letos čeká růst HDP Švýcarska o 0,8 procenta. Na příští rok počítá se zrychlením tempa růstu na 1,4 procenta. Švýcarská centrální banka zveřejní svůj výhled 23. března, uvedla agentura Reuters.

  Sněmovna stvrdila konec daně z nabytí nemovitostí

Evropská komise (EK) ve své zimní makroekonomické prognóze odhadla, že ekonomika zemí Evropské unie letos vykáže růst o 0,8 procenta a v příštím roce o 1,6 procenta. Inflace pak letos zpomalí na 6,4 procenta z 9,2 procenta loni a příští rok dosáhne 2,8 procenta, předpověděla EK.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com