Senátor: Čína tak jako Rusko porušuje mezinárodní pravidla

Čína stejně jako Rusko podle předsedy senátního zahraničního výboru Pavla Fischera hrubě porušuje pravidla mezinárodní spolupráce. Politika jedné Číny neznamená opakovat postoje vedení čínských komunistů, uvedl dnes Fischer na konferenci v Senátu. Prezident Petr Pavel ve zdravici účastníkům konference vzkázal, že Čína nemůže spory s Tchaj-wanem, který považuje za odštěpeneckou provincii, řešit silou. Podle předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové musí dát demokratické země najevo, že násilné obsazení Tchaj-wanu Čínou by bylo neakceptovatelné.

„Bytostným smyslem naší politiky jedné Číny je zachování míru a odpor proti snahám řešit sporné otázky vojenskou silou,“ napsal Pavel ve zdravici, kterou na konferenci přečetla její moderátorka Kateřina Procházková z pořádajícího projektu Sinopsis. Podle prezidenta je v zájmu ČR zachování míru ve strategicky důležité oblasti, úzce integrované do světové ekonomiky. Česká politika jedné Číny podle prezidenta bere na vědomí postoje čínského vedení, aniž by se všemi ztotožňovala. „Jako suverénní stát si vyhrazujeme právo udržovat styky se zahraničními partnery dle svého výběru bez vměšování třetích stran,“ uvedl Pavel.

Šéfka Sněmovny prostřednictvím svého poradce pro zahraniční záležitosti Zdeňka Beránka uvedla, že se koncem měsíce chystá Tchaj-wan navštívit a vyjádřit mu podporu v době zostřujícího se globálního soupeření. Cílem je mimo jiné to, aby se cesta stala inspirací pro ostatní demokratické partnery. „Revizionistické mocnosti by rády za pomoci síly změnily situaci v regionu, změna statu quo prostřednictvím síly je neakceptovatelná,“ uvedl Beránek.

Fischer uvedl, že Čína je stejně jako Rusko aktérem hrubého porušování pravidel mezinárodní spolupráce. „Vyhrožovat užitím síly jiné zemi je totiž pošlapáním Charty OSN,“ řekl Fischer s poukazem na ruský vpád na Ukrajinu a na čínské hrozby vůči Tchaj-wanu. Podle senátora je důležité, aby se diskuse nedostala „do svěrací kazajky obchodních zájmů“.

  Očkovat děti je velice důležité. Ke kolektivní imunitě se bez nich nedostaneme, říká biochemik Trnka

„Naším cílem má být budovat vzájemně výhodné vztahy se všemi státy světa, tedy i s Čínskou lidovou republikou,“ uvedl Fischer. Politika jedné Číny ale podle něj neznamená šířit ideologické poučky a zákazy z Pekingu. „Politbyro komunistické strany přece nemůže vědět, co je pro nás dobré,“ podotkl Fischer.

Senátor připomenul, že Čína s Ruskem krátce před jeho vpádem na Ukrajinu loni v únoru uzavřela dohodu o partnerství bez hranic. Stala se spolupachatelem nejvážnější krize, která ohrožuje globální bezpečnost, neboť proti ruské agresi nijak výrazně neprotestovala, řekl Fischer. Rusko podle něj zneužilo dodávek plynu a ropy jako zbraně proti Západu a nejen námořní blokádou v Černém moři rozhoupalo ceny na světových trzích s potravinami. Čína podle senátora zablokovala Tchajwanskou úžinu, zorganizovala obchodní blokádu této země a ústy generálního tajemníka čínské komunistické strany opakovaně vyhrožovala násilným připojením Tchaj-wanu.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com