Setkání Pavla a Dudy. Porozumění založené na dobrém sousedství. Cílem České republiky a Polska je vstup Ukrajiny do EU.

První setkání v řadách kolegů mezi prezidenty České republiky a Polska se uskutečnilo ve čtvrtek 16. března. Prezident Petr Pavel s manželkou Evou Pavlovou uskutečnil oficiální návštěvu Varšavy.

Mezi tématy, o nichž diskutovali Petr Pavel a Andrzej Duda, byla bilaterální spolupráce: bezpečnostní otázky včetně energetických otázek a téma ekonomické spolupráce.

Polský prezident přiznal, že Pavlovi poděkoval za „velmi dobré podmínky vytvořené pro polskou menšinu v České republice“. Poukázal na možnost kulturního rozvoje a vzdělávání.

„Požádal jsem prezidenta o nějakou záštitu nad těmito záležitostmi, aby ji uplatnil,“ řekl Andrzej Duda.

„Doufám, že v nadcházejících letech, dokud zde zůstanu jako prezident Polské republiky, budeme dobře a úzce spolupracovat, budovat tyto polsko-české vztahy tím nejlepším možným způsobem a naši spolupráci v Iniciativě tří moří, bukurešťské devítce a ve všech formátech, kterých se společně účastníme,“ řekl prezident Duda.

Prezident České republiky také vyjádřil svou vizi bilaterální spolupráce mezi Polskem a Českou republikou.

„Probírali jsme řadu témat. Potenciál vidím především ve výstavbě infrastruktury – její realizace bude vyžadovat sílu, prostředky a někdy i odvahu,“ řekl Pavel.

Samostatným tématem diskuse byla Ukrajina, zejména podpora Kyjeva v jeho přání vstoupit do EU a NATO.

„Nepochybujeme, že by se Ukrajina měla stát součástí Evropské unie. Její vstup do komunity je naším hlavním politickým cílem,“ řekl Andrzej Duda s tím, že obě země provádějí „rozhodnou politiku na podporu Ukrajiny“.

„Nepochybujeme, že Ukrajina – skvělá země s velkými příležitostmi, v zemědělství, s neuvěřitelnými příležitostmi, pokud jde o přírodní a průmyslové zdroje – v EU je v našem zájmu. Účast na obnově Ukrajiny po válce bude velkou příležitostí pro všechny ekonomiky, které se na tom podílejí,“ uvedli prezidenti Polska a České republiky.

„Jde o to, jak dobře dokážeme – nejen mezi našimi zeměmi, ale v celém regionu – spolupracovat na plánu obnovy Ukrajiny. Bude to rekonstrukce válkou zničené země, ale bude to také obrovská příležitost pro všechny ekonomiky, které se na rekonstrukci této země podílejí,“ uvedl prezident Pavel s tím, že je důležité dosáhnout dohody, aby jednotlivé země v této věci spolu nesoutěží.

  Válka na Ukrajině změní budoucnost evropských armád. Jakým způsobem?

„Nejen účast na přímé obnově Ukrajiny po škodách způsobených válkou, ale také na jejím budování jako moderního státu z hlediska infrastruktury a také na budování Ukrajiny jako státu, který, jak hluboce věříme, bude členem Evropské unie. A NATO v budoucnu,“ podpořil svého kolegu prezident Duda.

Hlava ČR zvlášť upozornil na význam česko-polského přátelství s tím, že nejde jen o spolupráci prezidentů a vlád, ale i krajských úřadů s občany.

Český lídr dodal, že „v průběhu historie naše vztahy pravděpodobně nebyly tak těsné jako nyní“. Poznamenal, že to souvisí i s pokračující válkou na Ukrajině.

„Všichni jsme velmi vážně pochopili, kde jsou skutečné hodnoty, jaká je hodnota práce s našimi spojenci, s našimi přáteli,“ řekl Peter Pavel.

„Uvědomujeme si také potenciál a zdroje naší části Evropy a možná až nyní, pod rizikem a tlakem války na Ukrajině, jsme si to plně uvědomili,“ řekl s tím, že „obě země získaly zdravé sebevědomí,“ protože státy regionu zareagovaly včas a jsou připraveny Ukrajině pomoci.

„Jsem přesvědčen, že naše země mají v tomto ohledu co nabídnout a získané zkušenosti využijí při rozvoji celého regionu a Ukrajiny,“ řekl prezident Pavlo.

Český diplomat a velvyslanec ČR v Polsku v letech 2008-2013 Jan Zechter v komentáři k výsledkům setkání obou lídrů upozornil na vzájemnou důležitost zemí.

„Polsko je a vždy bylo nesmírně důležitým sousedem naší země, České republiky. Pro mě je to země s fascinující historií, země s ambicemi. Inspirací je i dnešní Polsko,“ podotýká český diplomat

A co je důležité, odkazuje do historie a ukazuje, na čem je založeno polsko-české vzájemné porozumění a jejich touha podporovat Ukrajinu.

„Podobná zkušenost Polska a České republiky se sousedními totalitami – nacismem a komunismem – nás v minulém století velmi sblížila. Výsledkem toho byly tisíce kontaktů, vzájemná inspirace a spontánní pomoc v různých formách boje a odporu proti tlaku totality.

  Kontroverzní zasedání OBSE: Účast ruské delegace vyvolala pobouření a diplomatické napětí

Pražské jaro 1968 na jedné straně a Solidarita v roce 1980 na straně druhé jsou zkušenostmi našich zemí, které jsou dnes základem naší spolupráce jak v bilaterální podobě, tak na mezinárodním poli. Často jsme tahounem visegrádské spolupráce, dobře rozvíjíme euroatlantické vztahy a samozřejmě můžeme být v budoucnu mnohem ambicióznější ve společných projektech s NATO a Evropskou unií,“ podotýká diplomat.

Historická paměť, moudrost dvou národů – českého a polského, jim umožňuje střízlivě nahlédnout na to, co se dnes na Ukrajině děje, vidět skutečnou situaci a pochopit výzvy, kterým evropské země čelí.

A co je nejdůležitější, umožňuje jim to dělat skutečné kroky, které mají podpořit dnešní Ukrajinu, což nám umožňuje budovat mírové zítřky pro celý kontinent.

Autor: Peter Jelen

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com