Úřad práce bude informovat o vývoji nezaměstnanosti v listopadu

nezaměstnanost

Úřad práce dnes zveřejní údaje o nezaměstnanosti v listopadu. V říjnu stagnovala na zářijových 3,5 procenta. V dalších měsících podle odborníků ale nezaměstnanost pomalu poroste spolu s tím, jak budou firmy kvůli drahým energiím omezovat výrobu. Vliv na vývoj nezaměstnanosti může mít také útlum sezonních prací, průběh války na Ukrajině nebo epidemická situace. Analytici Raiffeisenbank odhadují, že v listopadu dosáhla 3,6 procenta, přičemž naposledy byla na této úrovni letos v lednu.

„S blížící se zimou lze očekávat postupný nárůst nezaměstnanosti, který bude kromě sezonnosti podpořený zpomalováním české ekonomiky. V listopadu se tak trh práce podle našeho odhadu vrátil na tříměsíční růstovou šňůru, do které jedinou pauzu přinesl poslední říjnový výsledek. Stále ale platí, že růst nezaměstnanosti bude jen velmi pozvolný,“ uvedli analytici Raiffeisenbank a doplnili, že následně bude podle jejich odhadu nezaměstnanost růst k úrovni okolo čtyř procent.

V říjnu se počet uchazečů o práci proti září snížil o 588 na 255.792. Ubylo i nabízených volných míst, jejich počet klesl o zhruba 8700 na 297.360. Nejvyšší nezaměstnanost zůstala stejně jako v předchozím měsíci v Ústeckém kraji, kde činila 5,3 procenta, a v Moravskoslezském kraji (4,9 procenta). Naopak nejnižší nezaměstnanost byla opět v Pardubickém kraji, a to 2,5 procenta.

ČTK

  Dodáme Kyjevu další zbraně, bojuje i za nás, shodli se Vystrčil a Pekarová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com