Novoroční oběd Zemana a Fialy se uskuteční 2. ledna

Tradiční novoroční oběd prezidenta Miloše Zemana s premiérem Petrem Fialou (ODS) se bude opět konat druhý den nového roku. ČTK to řekl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Ve stejný termín se uskutečnil i letos.

Novoroční oběd je podle Ovčáčka naplánován na poledne 2. ledna 2023. Zda na něj byly pozvány i manželky nebo děti politiků, mluvčí neupřesnil.

Tradici novoročních obědů prezidenta s premiérem v Lánech zahájil Zemanův předchůdce Václav Klaus. Od počátku šlo o společenské setkání, při němž oba politiky doprovázely manželky. Výjimkou byly roky 2008, 2009 a 2013, kdy tehdejší premiéři Mirek Topolánek a Petr Nečas (oba ODS) již nežili s manželkami, a proto se politici setkali pouze ve dvou.

Jen prezident a premiér u stolu seděli také loni, kdy širší účast zhatila opatření proti šíření koronaviru. Zeman původně kromě tehdejší premiéra Andreje Babiše (ANO) pozval i jeho manželku a děti, následovala ale ostrá reakce opozice i veřejnosti. Oběd totiž připadl na období přísných protiepidemických opatření, kdy se na veřejnosti mohli setkávat jen dva lidé. Babiš se Zemanem se nakonec rozhodli poobědvat jen spolu.

Letos na začátku ledna Fialu na zámek do Lán doprovodila jeho žena Jana. Prezidentský pár je pohostil svíčkovou. Loni byla na menu pražská šunka od kosti a lánský bažant s nudlemi.

Prezident se tradičně scházel i s předsedy Parlamentu. Zda se podobné setkání uskuteční i příští rok není jasné. S předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS) má Zeman spory dlouhodobě, napjaté vztahy má i s předsedkyní Sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09). Oběd s nimi letos neuspořádal, nepozval je ani na předávání státních vyznamenání 28. října.

ČTK

  Hrad potvrdil odklad jmenování Nekuly. Fiala jde za Zemanem v pondělí

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com