KLDR podle Soulu odpálila směrem do moře tři balistické rakety

Severní Korea odpálila tři balistické rakety krátkého doletu do moře východně od Korejského poloostrova. S odvoláním na jihokorejskou armádu o tom v noci na dnešek informovaly světové agentury. Je to další z bezprecedentního počtu raketových testů, které Pchjongjang letos provedl, podotkla agentura Reuters.

Jihokorejský sbor náčelníků štábu ve svém prohlášení uvedl, že dnes ráno místního času detekoval tři odpaly ze severokorejského území jižně od hlavního města KLDR Pchjongjangu. Japonské ministerstvo obrany sdělilo, že střely uletěly asi 350 kilometrů, než dopadly poblíž východního pobřeží Korejského poloostrova.

Zdá se, že dopadly mimo výlučnou ekonomickou zónu Japonska a nejsou hlášeny žádné škody, uvedl japonský resort obrany podle agentury Kjódó.

„Severokorejské odpálení balistických raket je závažnou provokací, která podkopává mír a stabilitu na Korejském poloostrově i v mezinárodním společenství,“ uvedl jihokorejský sbor náčelníků štábu, který test odsoudil jako porušení rezoluce Rady bezpečnosti OSN.

Indicko-tichomořské velitelství americké armády reagovalo prohlášením, že nejnovější odpaly nepředstavují bezprostřední hrozbu pro americký personál nebo území, ani pro spojence Washingtonu. Zároveň zdůraznilo destabilizující dopad severokorejského zbrojního programu, píše agentura Reuters.

Severní Korea letos navzdory mezinárodním zákazům a sankcím podnikla řadu raketových testů, včetně testu mezikontinentální balistické rakety schopné zasáhnout Spojené státy. Podle jihokorejské agentury Jonhap letos KLDR odpálila zkušebně asi 70 balistických střel. Naposledy tak učinila 23. prosince. Někteří experti se domnívají, že Pchjongjang rozšířený arzenál nakonec využije k tomu, aby se domáhal zmírnění sankcí a dalších ústupků ze strany Washingtonu.

Napětí na Korejském poloostrově se v poslední době zvýšilo. V pondělí jihokorejská armáda detekovala nad svým územím severokorejské drony, proti nimž vyslala stíhačky a bojové vrtulníky. Severní Korea tímto způsobem narušila jihokorejský vzdušný prostor poprvé od roku 2017.

  Rusko na Ukrajinu zaútočilo několika skupinami dronů, hlášeny jsou škody

V pátek Jižní Korea provedla zkušení test rakety v souvislosti se svým úsilím umístit ve vesmíru zařízení, pomocí něhož by lépe monitorovala dění v KLDR, podotkly agentury AP a Reuters.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com