Biden v den inaugurace požádá lidi, aby 100 dní nosili roušky

ct24.ceskatelevize.cz

Nastupující prezident USA Joe Biden v rozhovoru se stanicí CNN uvedl, že v den své inaugurace 20. ledna požádá Američany, aby po dobu 100 dní nosili roušky a pomohli tak omezit šíření koronaviru. Budoucí šéf Bílého domu zároveň prohlásil, že se rád nechá veřejně očkovat proti covidu-19, jakmile odborník na infekční choroby a člen krizového štábu Bílého domu Anthony Fauci řekne, že je to bezpečné.

„První den, kdy budu inaugurován, požádám veřejnost o 100 dní v rouškách. Jen 100 dní v rouškách – nikoliv navždy, jen 100 dní. A myslím, že uvidíme významné snížení (v šíření viru),“ prohlásil příští americký prezident.

Biden zároveň uvedl, že Fauciho požádal, aby zůstal součástí příští administrativy a působil jako hlavní zdravotnický poradce i člen týmu pro covid-19, napsala agentura AP. Fauci je už několik desetiletí ředitelem Národního institutu pro alergie a infekční onemocnění (NIAID) a sloužil již šesti americkým prezidentům. Současný prezident Donald Trump ještě před volbami naznačil, že by v případě svého vítězství Fauciho, s nímž se v poslední době rozcházel v názorech ohledně řešení nákazy, ze svého týmu vyhodil. Trump nebezpečí plynoucí z koronaviru opakovaně zlehčoval, tlačil na otevření ekonomiky a rušení restrikcí namířených proti šíření viru. Brojil například i proti nošení roušek.

Biden dále uvedl, že se rád nechá veřejně očkovat proti koronaviru, aby rozptýlil případné obavy Američanů ohledně bezpečnosti a účinnosti vakcíny. „Je důležité sdělit Američanům, že je to bezpečné,“ řekl nastupující americký prezident. Podle průzkumů si mnoho lidí v USA nechce nechat aplikovat nové vakcíny kvůli obavám z rychlosti jejich vývoje či kvůli obecné nedůvěře v reakci amerických úřadů na šíření koronaviru. Server stanice CNN ve čtvrtek napsal, že veřejně se očkovat jsou ochotni rovněž exprezidenti Barack Obama, George Bush mladší a Bill Clinton, aby pomohli rozptýlit obavy veřejnosti ohledně bezpečnosti těchto látek. USA v současnosti zažívají zatím nejhorší vlnu pandemie od letošního jara.

  Rusko zkusí zfalšovat důkazy v případě Olenivky, uvedl Bílý dům

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com