Ruští vojáci utíkají ze svých pozic v Bachmutu, řekl Prigožin

Šéf soukromé žoldnéřské Wagnerovy (v ruském přepisu Vagnerovy) skupiny Jevgenij Prigožin dnes obvinil ruský stát, že Rusko dostatečně nebrání. Ze svých pozic ve východoukrajinském Bachmutu podle podnikatele, který je v otevřeném mocenském sporu s ruskou hierarchií, uprchla jedna celá ruská jednotka a ruské ministerstvo obrany mu stále dluží dodávky munice, aby jeho žoldnéři mohli město bránit.

„Jedna z jednotek ministerstva obrany uprchla z pozic na jednom z našich křídel. (…) Opustili své pozice, všichni uprchli,“ tvrdí Prigožin ve videu, které bylo dnes zveřejněno na telegramu. „Proč stát nedokáže bránit svou zemi?“ ptal se šéf Wagnerovců, zatímco v Moskvě se konala vojenská přehlídka u příležitosti Dne vítězství, kdy si Rusko připomíná porážku nacistického Německa za druhé světové války.

„Den vítězství je vítězstvím našich předků, nezasloužíme si z něj ani zlomek,“ uvedl Prigožin. Ruský generální štáb se podle něj při svém vedení ruské válečné kampaně na Ukrajině dopouští zločinů proti ruskému lidu.

Prigožin minulý týden uvedl, že do 10. května stáhne své muže z Bachmutu, pokud mu generální štáb neposkytne potřebnou munici. Zatímco v pondělí uvedl, že podle předběžných údajů začínají jeho jednotky vybavení dostávat, dnes řekl, že munice jeho mužům ještě nedorazila, resp. mají jenom „deset procent“ toho, o co žádal.

„Z (Bachmutu) neodejdeme, ještě pár dní (zůstaneme), budeme bojovat navzdory všemu, zvládneme to,“ řekl Prigožin, který tedy dané středeční ultimátum podle všeho nedodrží, píše agentura AFP.

ČTK

  Běloruská cenzura přitvrzuje, za sledování ‚nežádoucích‘ kanálů na Telegramu hrozí vězení

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com