Informace od amerických zpravodajců pomáhají zabíjet ruské generály, píše The New York Times

Spojené státy poskytly ukrajinské armádě informace od zpravodajců, které jí pomohly zabít některé z ruských generálů padlých ve válce na Ukrajině, řekli nejmenovaní vysoce postavení američtí činitelé deníku The New York Times. Toto předávání poznatků je podle listu ukázkou širší snahy vlády prezidenta USA Joea Bidena poskytovat Ukrajině hlášení o dění na bojišti „v reálném čase“.

„Spojené státy se zaměřují na poskytování polohy a dalších údajů o mobilním velitelství ruské armády, které se často přesouvá,“ píše The New York Times.

„Ukrajinští důstojníci tyto geografické informace dávali dohromady s vlastními poznatky… a prováděli dělostřelecké údery a jiné útoky, které zabily ruské důstojníky,“ pokračuje deník.

Kolik ruských generálů bylo zabito na základě informací od Američanů, zdroje The New York Times nespecifikovaly.

Ukrajinští představitelé uvádí, že se obráncům od začátku invaze podařilo zlikvidovat asi tucet ruských generálů, což analytici považují za velmi vysoké číslo.

Deník také napsal, že ne všechny útoky vychází z podkladů dodaných Američany. Zmiňuje při tom víkendový úder v oblasti, kde se vyskytl ruský náčelník generálního štábu Valerij Gerasimov, který podle činitelů USA proběhl bez americké podpory.

„Pomoc s cílením je součástí utajované snahy Bidenovy administrativy poskytovat Ukrajině v reálném čase informace z bojiště od rozvědek. Tyto informace zahrnují také očekávané přesuny ruských jednotek,“ píše se v nové zprávě.

Washington se podle ní snažil tuto formu pomoci z velké části utajit, kvůli obavě, že bude brána jako eskalace a že vyprovokuje ruského prezidenta Vladimira Putina k zahájení „širší války“.

Zdroj: https://www.irozhlas.cz/

  V Praze se sešli šéfové vojenských zpravodajských služeb NATO

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com