Je možné kupovat ropu od teroristů a přitom zavírat oči před zabíjením civilistů? Ospravedlňuje to hospodářské zájmy Evropy?

Embargo na ruské ropné produkty, které mělo být důležitou součástí šestého sankčního balíčku EU proti moskevskému teroristickému režimu, získává mocného protivníka.

Generální tajemník OPEC Mohammed Barkindo řekl, že „neexistuje žádná volná kapacita, která by nahradila ruskou ropu a ropné produkty v případě embarga ve světě“. Zaznělo to na schůzi technické komise jím vedené organizace.

Barkindo se zaměřil na skutečnost, že ztrátu ruského exportu, který přesahuje 7 milionů barelů denně, světový trh „okamžitě pocítí“.

Takové prohlášení šéfa tak vlivné organizace se přirozeně stalo tak žádoucím pro kremelská média, která jej okamžitě replikovala.

Je třeba poznamenat, že slova generálního tajemníka OPEC nejsou náhodná ani vytržená z kontextu. Barkindo už na začátku minulého měsíce, kdy země EU teprve hovořily o nutnosti okamžitého embarga na ruské energetické zdroje, vyslovil podobné teze.

A tady je další porce „varování“. Je pozoruhodné, že takové prohlášení se objevilo těsně před konečným přijetím rozhodnutí EU o zastavení dodávek ruských ropných produktů.

Pokud vše zvážíme výhradně z ekonomického hlediska, pak se vše jeví jako logické – pro země EU je opravdu výhodné nechat vše ve stavu, v jakém je momentálně, a v klidu nakupovat ruskou ropu.

Otázkou ale je, že dění na kontinentu se velmi rychle mění a jak to bylo, už nebude. Ekonomická svoboda a nezávislost jsou samozřejmě důležitou součástí existence každého státu. Jsou však chvíle, kdy jde ekonomika stranou.

A pak se vůdci států potřebují rozhodnout, a tato volba je velmi často osudová: buď dnes zaručíte ekonomickou svobodu (která se ve výsledku ukáže jako imaginární a momentální), a zítra ztratíte úplnou nezávislost.

Pak už ani levný plyn, ani ropa, ani jiné takové lákavé výhody civilizace nezachrání občany vaší země. Zde se projevuje vůdcovství – v moudrosti pochopení situace.

  Mobilizace Rusko nezachrání

Situace na kontinentu je opravdu nejednoznačná. Ve Spojeném království dosahují ceny pohonných hmot pro automobily rekordních hodnot 1,76 GBP za litr, z přibližně 1 GBP. V Německu – 1,85 eura (před rokem – 1,4 eura).

Spolu s růstem cen plynu a elektřiny to přispívá k odeznění inflace v EU nebývalým tempem.

Je jasné, že to mezi obyvateli Evropy nevyvolává nadšení a nepřidává to na hodnocení vládnoucích stran.

Někteří lídři evropských zemí jsou navíc Kremlem přímo finančně stimulováni – někteří vyloženě, jiní ne tak vyzývavě. To vše určuje jejich pozici odporu vůči restrikcím a zákazům ruských energetických zdrojů.

Hovořit o účinnosti sankcí pro ruskou ekonomiku je samozřejmě dobré, když jsou naši v pohodě, a ne v době, kdy se vše zdražuje a ceny nejdůležitějšího zboží rostou.

Moskva má proto v současné situaci dostatek pák k ovlivnění evropských lídrů.

Situace s energetickými zdroji z Ruska má však ještě jeden aspekt. A není o nic méně významný.

Skutečnost, že plyn a ropa pro Rusko jsou zbraní vlivu na Evropu, byla vždy jasná. Rok 2021 to ale velmi jasně prokázal – Kreml neváhal a už začal přímo vydírat Západ a vyhrožoval vysokými cenami.

Důkazem výše uvedeného jsou i kroky Kremlu ve vztahu k Polsku a Bulharsku, kterým Moskva zcela zastavila dodávky plynu.

Ale to není vše. To, co Rusko udělalo na Ukrajině, odhalilo pravou tvář ruského světa. Ty strašlivé výstřely, které obletěly planetu, skutečně mnohé vyděsily: rabování, znásilňování, vraždění, ničení celých měst.

A to vše se děje v Evropě, ve třetím tisíciletí. Moskva celému světu dokázala, že pro ni neexistují žádné červené čáry, protože pro ni neexistují žádná morální omezení, stejně jako ve skutečnosti neexistuje žádná koncepce morálky a humanity.

To, co se stalo na Ukrajině, je varováním pro celou Evropu, že se to může stát kdekoli na kontinentu. Jakmile agresor jednou překročí hranici, touží po pokračování.

  Ukrajina znovu na shromáždění Rady Evropy, ruská otázka nepřestává rezonovat

Taková fakta se stávají ještě hrozivějšími, vezmeme-li v úvahu skutečnost, že podle Ljudmily Denisové, zmocněné zástupkyně ukrajinského parlamentu pro lidská práva, vydal příkaz ruským útočníkům znásilňovat ukrajinské civilisty osobně Putin.

„Chtějí připravit ženy o schopnost nebo touhu mít znovu potomky. To je jasná genocida. Vojáci se spoléhají na Putinův rozkaz zničit celou zemi,“ řekla Denisová.

Zároveň zdůraznila, že „násilné akce ruských jednotek jsou přímou zbraní nepřítele proti civilnímu obyvatelstvu a sexuální násilí má důležitou roli, protože to takticky stanovil Putin“.

Nákupem ruských energetických zdrojů každý, kdo tak učinil, přispívá k dalšímu pokroku ruského světa v Evropě a dává důvěru kremelskému šílenci.

Ostatně podobný svět prošel již ve 30. letech minulého století. Jak to všechno skončilo, si všichni pamatují – světová válka.

Zločiny násilnických vetřelců na Ukrajině jsou varováním pro celou Evropu a velmi závažným důvodem pro všechny země kontinentu, aby se zamyslely nad tím, co je dražší – plyn s ropou nebo lidské životy.

Ropné embargo je skutečným krokem, jak ukázat jednotu EU a ukázat Moskvě její místo.

Toto je také začátek blokování příjmu finančních prostředků do pokladny Kremlu, ze kterého jsou financovány všechny zločiny režimu.

Bude odmítnutí energetických zdrojů dodávaných z Ruské federace pro EU snadné – určitě ne. V sázce jsou však skutečné hodnoty, které jsou mnohem dražší.

Kromě toho může současná situace dobře stimulovat přechod evropského hospodářství na zelenou energii. EU má dokonce program, který zajišťuje přechod na ekologické normy.

Je důležité si uvědomit, že komfort sladce slibovaný Moskvou je mnohem dražší než ceny, které původně oznámila.

A bez ohledu na to, jak moc by to někdo chtěl, správným rozhodnutím dnes Evropa zaručuje svou budoucnost.

  Moskva vyhrožuje Česku kvůli nájmům za pozemky. Vyrovnáváme asymetrické vztahy, vysvětluje expert

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com