Rusko stále využívá wagnerovce. Chce je nasadit v rozvojových státech pod větším dohledem Kremlu

Rusko nadále využívá dobrovolnické jednotky a soukromé vojenské společnosti a plánuje budoucnost Wagnerovy skupiny. Vyplývá to z pravidelné zprávy britské rozvědky o průběhu války na Ukrajině. Kreml je prý připraven využít zkušenosti veteránů, kteří mohou prokázat loajalitu ke státu a pokračovat v angažmá v zemích globálního Jihu.

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek večer jednal s někdejším členem vedení žoldnéřské Wagnerovy skupiny Andrejem Troševem o vytvoření dobrovolnických jednotek určených zejména pro boj na Ukrajině. Podle britské rozvědky byl na schůzce přítomný i náměstek ministra obrany Junus-Bek Jevkurov.

Trošev je veterán válek v Afghánistánu a Čečensku, za operace v Sýrii dostal v roce 2016 nejvyšší ruské vyznamenání Hrdina Ruské federace. V rámci Wagnerovy skupiny působil jako náčelník jejího štábu.

Přibližně v době povstání wagnerovců v červnu letošního roku se Trošev ujal funkce v oficiálních bezpečnostních složkách. Pravděpodobně se také podle zpravodajské služby podílel na nabádání dalších bojovníků Wagnerovy skupiny k podpisu smluv s ministerstvem obrany, čímž k samotnému povstání přispěl. „Mnozí veteráni Wagnerovy skupiny ho pravděpodobně považují za zrádce,“ dodává rozvědka.

Podpora Troševa a Jevkurova ze strany ruského prezidenta Vladimira Putina prý naznačuje, že Rusko nadále využívá dobrovolnické jednotky a soukromé vojenské společnosti a plánuje Wagnerovy skupiny. „Je připraveno využít zkušeností veteránů, kteří mohou prokázat loajalitu ke státu a pokračovat v angažmá na globálním Jihu, ale pravděpodobně pod větším dohledem Kremlu,“ uzavírá zpravodajská služba Velké Británie.

Wagnerovcům, kteří se osvědčili zejména v bojích na Ukrajině, Putin krátce po jejich vzpouře nabídl možnost dál bojovat. Naznačil ale, že by si přál, aby se do vedení skupiny místo jejího dosavadního šéfa Jevgenije Prigožina postavil Trošev. Prigožin zemřel v srpnu při letecké nehodě na trase mezi Moskvou a Petrohradem.

Forum24.cz

 

  Válka zcela odhalila fašistickou podstatu Ruska

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com