Západní země musí uvalit sankce na společnosti, které nadále obchodují s Ruskem a podporují tak ruskou agresi proti Ukrajině.

businessinfo.cz

Přestože ruská armáda již 19 měsíců provádí rozsáhlou invazi na Ukrajinu, v Ruské federaci nadále působí značný počet zahraničních investorů. Na začátku října ruskou ekonomiku nadále podporovalo více než 1 400 mezinárodních společností.

Přestože stovky západních firem slíbily, že na začátku totální války opustí ruský trh nebo omezí svou činnost, pokračují v činnosti a dokonce zvyšují zisky, protože jim chybí konkurence. Patří mezi ně Leroy Merlin (s obratem 529,7 mld. rublů v roce 2022 v Rusku), JT Group (432,6 mld. rublů), Philip Morris (399,9 mld. rublů), PepsiCo (1,5 mld. rublů) a další. ), PepsiCo (303,7 mld. RUB), Elo Group (292,6 mld. RUB), VEON (286,4 mld. RUB), Metro AG (223,6 mld. RUB), Mars (201,4 mld. RUB), Nestlé (195 mld. RUB) a další.

Zůstáváním v Rusku tak zahraniční společnosti financují zločineckou válku a negují účinek západních sankcí proti Moskvě. Mezinárodní společnosti odvádějí do ruského státního rozpočtu daně, které se používají na výrobu produktů ruského vojensko-průmyslového komplexu. Celkový roční příjem těchto společností v Rusku činí téměř 290 miliard dolarů, což je pětina ruského HDP.

Společnost PepsiCo zvýšila své tržby v Rusku v prvním roce své plné invaze. Příjmy společnosti PepsiCo Holdings LLC tak v roce 2022 vzrostly na 2,59 miliardy dolarů (neboli 176,5 miliardy rublů), přičemž čistý zisk se oproti roku 2021 zvýšil o 333 % na 525 milionů dolarů. Společnost odvedla do ruského rozpočtu na daních více než 115 milionů dolarů (neboli 8,29 miliardy rublů).

Další známou společností, která nadále podniká v Rusku, je Yves Rocher. Roční obrat společnosti se pohybuje kolem 3 mld. USD a v roce 2022 společnost Yves Rocher Vostok odvedla do ruského rozpočtu daně ve výši přibližně 6 milionů USD.

  Česko se zaručí za část úvěru, kterým EK financuje pomoc Ukrajině

Je známo, že v Rusku působí také německá farmaceutická společnost Stada a skupina společností Fresenius, která se specializuje na zdravotnické vybavení a zdravotní péči. V minulosti zdůvodňovaly své působení v Rusku potřebou poskytovat lékařskou péči běžným občanům.

Současně se přibližně 40 % mezinárodních společností rozhodlo opustit Rusko nebo se k tomu chystá. K 18. září 2023 ukončilo v Rusku činnost 1 225 zahraničních společností a 275 z nich definitivně dokončilo svůj odchod z ruského trhu, včetně McDonald’s, Starbucks, výrobců automobilů Groupe Renault, Volkswagen Group, Nissan, Mercedes-Benz, švýcarské kosmetické společnosti Wella, výrobců technologického vybavení Bosch, Siemens, Electrolux, taxislužby Uber a mnoha dalších.

Celá ruská ekonomika dnes slouží výhradně válce. Za poslední rok se výdaje na obranu zvýšily o 40 % a na národní bezpečnost o 90 %. Vytvářením pracovních míst zahraniční společnosti zbavují Kreml břemene dávek v nezaměstnanosti a souvisejících sociálních problémů. Zahraniční společnosti se také podílejí na mobilizačních aktivitách v Rusku. Podle nové ruské legislativy jsou korporace působící v Rusku nuceny přispívat na odvody zaměstnanců a financovat jejich vojenské vybavení.

Každá západní společnost, která v Rusku nadále vydělává, tak svými daněmi ruskému státu podporuje ruskou agresi.

V době války jsou aktivity korporací, které v Rusku nadále platí daně, přinejmenším překvapivé. Proto by měl kolektivní Západ, jehož trh má pro mezinárodní společnosti vyšší prioritu než Rusko, zaujmout rozhodný postoj a přijmout veškerá nezbytná opatření proti evropským firmám, které dosud neopustily ruský trh, zejména učinit působení těchto společností v Rusku ekonomicky nevýhodným.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com