NYT: Prokuratura začala vyšetřovat, jak Trump nakládal s tajnými dokumenty

irozhlas.cz

Americká federální prokuratura začala vyšetřovat, zda bývalý prezident Donald Trump při svém působení v úřadu nakládal správně s tajnými dokumenty. S odvoláním na dvě informované osoby o tom informoval list The New York Times (NYT). Některé materiály Trump z Bílého domu odvezl do své rezidence na Floridě.

Velká porota se soustředí na zjištění Národního archivu USA z letošního ledna, podle kterého si Trump na konci svého funkčního období do svého floridského resortu Mar-a-Lago odvezl 15 krabic s materiály včetně vládních dokumentů, suvenýrů a darů od zahraničních lídrů či dopisů. Byly mezi nimi i položky označené jako tajné.

Předmětem vyšetřování je podle anonymního zdroje NYT způsob, jakým se dokumenty dostaly z Washingtonu na Floridu, kdo je zabalil nebo jak byly v Trumpově resortu uchovány. Zjišťuje se také, kdo o odvezení utajovaných materiálů z Bílého domu věděl.

Při vyšetřování nakládání s utajovanými dokumenty se obvinění vznášejí jen zřídka, poznamenává NYT. Ministerstvo spravedlnosti je však obvykle vede, aby zjistilo, zda mohlo dojít k vyzrazení některých citlivých informací, a aby případně mohly zpravodajské služby přijmout opatření na ochranu zdrojů či postupů. Podobnému šetření čelila v roce 2016 i tehdejší kandidátka na prezidentku Hillary Clintonová kvůli své elektronické korespondenci, předvolební aféra se nakonec obešla bez jejího stíhání.

Vyšetřování, které se týká nakládání s utajovanými materiály, je další z řady právních problémů, kterým Trump 15 měsíců po odchodu z funkce čelí. Prokuratura v Atlantě exprezidenta vyšetřuje, zda se snažil ovlivnit výsledky předloňských prezidentských voleb ve státě Georgia. Dalšímu vyšetřování, tentokrát kvůli podezření na daňové a další finanční podvody ve své firmě, čelí někdejší prezident ve státě New York.

ČTK

  WSJ: Rusko přemisťuje na základny na Krymu vojenská letadla, ukázaly snímky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com