Finsko se integruje do NATO kvůli ruské hrozbě

Agresivní ruská zahraniční politika představuje přímou hrozbu pro územní celistvost a suverenitu sousedních zemí. Finsko má zkušenost s konfrontací s Ruskem: jen ve 20. století tato země dvakrát bojovala se SSSR. Moderní Rusko také potenciálně ohrožuje Finsko. Délka společné hranice mezi oběma zeměmi je přes 1300 km, takže otázka její ochrany je pro Helsinky jedním z klíčových témat.

Po úplné ruské invazi na Ukrajinu Finsko revidovalo svou zahraničněpolitickou agendu, zejména změnilo rétoriku ohledně členství v NATO. Západ si uvědomil, že Rusko je zdrojem bezprostředního nebezpečí a je schopné anektovat území sousedních států.

Finská armáda je i přes svou malou velikost jednou z nejlépe vycvičených v Evropě a je schopna se v co nejkratším čase stát členem NATO. Pro Alianci to vytváří geopolitickou ambivalenci: členství Finska může NATO posílit, ale vytváří další problémy s Ruskem, které negativně reaguje na expanzi Aliance v blízkosti svých hranic.

Navzdory možnému zhoršení dialogu s Ruskem, Finsko nemá žádnou alternativu k členství v NATO. Rétorika Kremlu se může každou chvíli změnit v diktaturu, načež může dojít k vojenské invazi. Přes sebelepší přípravu finská armáda neodolá té ruské, které se v krátké době podaří obsadit města Finska. Proto se členství Finska v NATO stalo otázkou zachování nezávislosti na pozadí geopolitické expanze Ruska.

Válka rozpoutaná Ruskem na Ukrajině přinesla Kremlu spoustu problémů na pozadí katastrofálních vojenských ztrát. Proto, i přes vyslovené hrozby vůči Finsku, se Ruská federace pravděpodobně neodváží použít vojenskou sílu, aby zabránila Helsinkám ve vstupu do NATO. Rusko je příliš omezováno válkou, jejímž rukojmím se na dlouhou dobu stalo, takže pro Finsko je to strategicky příhodný okamžik k realizaci svého národního zájmu.

  Legalizovaný únos: Rusko masivně odebírá ukrajinské děti a snaží se vymazat jejich identitu

1 Comment

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com