Ukrajina zasáhla sídlo Černomořské flotily na Krymu, Kyjev se k útoku přihlásil

Ukrajinské síly dnes zasáhly velitelství Černomořské flotily v Sevastopolu na poloostrově Krym, uvedly tamní ruské úřady. Kyjev se posléze k útoku přihlásil. Ruské ministerstvo obrany původně informovalo, že při raketovém úderu zemřel jeden voják, později ale upřesnilo, že daný armádní příslušník nezemřel, ale pohřešuje se. Podle ministerstva ruská obrana sestřelila pět raket, které mířily na Sevastopol. Rusko protiprávně anektovalo ukrajinský Krym v roce 2014.

V sídle Černomořské flotily propukl požár, sdělil gubernátor města Michail Razvožajev. Uvedl také, že venku v okolí budovy se nikomu nic nestalo.

„Okolo 12:00 podnikly síly ukrajinské obrany úspěšný úder na velitelský štáb ruské Černomořské flotily v dočasně okupovaném Sevastopolu,“ sdělilo na komunikační platformě Telegram centrum pro strategickou komunikaci ukrajinské armády. Mluvčí ukrajinských sil Natalija Humeňuková pak k dnešním událostem na Krymu podle agentury Unian ironicky sdělila, že „začala sezona práskání“ a že míst na Krymu, na kterých musejí Ukrajinci „zapracovat“, je ještě hodně.

Agentura Unian upozornila, že na sociálních sítích se vedle zpráv o útoku na Sevastopol šířily také informace o zaktivování protivzdušné obrany u letiště Belbek na Krymu a o hlasitých zvucích v místech, kde jsou ruské vojenské posádky na základně Saky a Hvardijske. Poradce šéfa ruské správy Oleg Krjučkov pak podle TASS informoval o sestřelení rakety u krymského města Bachčisaraj.

K sídlu Černomořské flotily podle telegramových informačních kanálů přijelo po oznámení o útoku nejméně deset sanitek, uvedl portál Meduza. Na telegramu se také šíří videozáznamy hustého dýmu, které údajně zachycují dnešní útok, i fotografie poškozeného sídla flotily.

„Na místo se vydaly operativní služby. Informace o raněných se upřesňují. Prosím o zachování klidu. Nezveřejňujte fotografie ani videa,“ napsal gubernátor Sevastopolu Razvožajev k útoku na sídlo flotily. Asi o čtvrt hodiny později informoval o nebezpečí dalšího raketového úderu na Sevastopol a zveřejnil také instrukce, co dělat při vzdušném poplachu. Později ale sdělil, že další raketový útok ve městě už nehrozí.

  Biden tvrdí, že nedostává informace o národní bezpečnosti

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com