Německé ministerstvo zahraničí kritizuje ruskou jadernou rétoriku

Německé ministerstvo zahraničí uvedlo, že odsuzují ruskou jadernou rétoriku a vyzývají k odpovědnému chování a zdrženlivosti.

Odpovídající prohlášení učinilo německé ministerstvo zahraničí v komentáři Guildhall.

„Odsuzujeme neoprávněné používání jaderné rétoriky ze strany Ruska o vysílání signálů. Vyzýváme Rusko k odpovědnému chování a zdrženlivosti. G7 podporuje a vyzývá k širšímu úsilí o dialog o kontrole zbrojení zahrnující Čínu,“ stojí v prohlášení.

„Tleskáme úsilí států G7 disponujících jadernými zbraněmi prosazovat účinná opatření, která jsou zásadní pro pokrok v odzbrojení podle NPT (Smlouva o nešíření jaderných zbraní), a zdůrazňujeme, že všechny státy disponující jadernými zbraněmi mají odpovědnost za pozitivní, zainteresované a svědomitou účast na této otázce,“ shrnulo německé ministerstvo zahraničí.

Člen britského parlamentu, bývalý ministr financí a personální politiky Severního Irska Sammy Wilson zase řekl, že v reakci na hrozby ze strany představitelů ruského režimu ohledně použití jaderných zbraní by Rusko mělo být vyloučeno z členství Rada bezpečnosti OSN. Západ musí dát Rusku jasně najevo, že se bude bránit v reakci na ruský pokus o použití jaderných zbraní.

Připomeňme, že 5. dubna během neformálního setkání se zástupci diplomatického sboru zemí SNS ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov znovu hovořil o možném použití jaderných zbraní, aniž by takovou možnost vyloučil.

Již dříve také prezident Volodymyr Zelenskyj varoval, že svět by se měl připravit na jaderný útok agresora.

Zástupce šéfa Rady bezpečnosti Ruské federace Dmitrij Medveděv 12. května řekl, že dodávky zbraní ze strany zemí NATO na Ukrajinu zvyšují pravděpodobnost přechodu k plnohodnotné jaderné válce.

V reakci na hrozby použití jaderných zbraní vedoucí ukrajinského Centra pro obranné reformy, koordinátor mezirezortní platformy pro boj s hybridními hrozbami, která funguje v rámci spolupráce Ukrajina-NATO, Oleksandr V. Danilyuk navrhl, aby v reakci na potvrzení úmyslů použít jaderné zbraně proti Na Ukrajině by mělo být Rusko vyloučeno z Rady bezpečnosti OSN a Valné shromáždění OSN by mělo okamžitě přijmout rezoluci, že takový krok ze strany Ruské federace by byl vyhlášení války lidstvu.

  Přes 250 obránců Azovstalu se vzdalo, tvrdí proruští separatisté

Řada světových politiků reagovala na iniciativu o nutnosti přijmout rezoluci Valného shromáždění OSN, že jaderný úder na Ukrajinu je třeba považovat za vyhlášení války lidstvu.

Bývalý britský ministr zahraničí David Owen, člen Sněmovny lordů britského parlamentu, uvedl, že iniciativa předložit ruské hrozby použití jaderných zbraní na Valné shromáždění OSN si zaslouží vážné zvážení.

Člen lotyšského parlamentu, předseda Baltského shromáždění Janis Vucans řekl, že přijetí rezoluce Valného shromáždění OSN, že ruský jaderný úder na Ukrajinu bude považován za vyhlášení války celému lidstvu, by působilo jako odstrašující prostředek proti ruské jaderné hrozbě. .

Poslankyně Evropského parlamentu, bývalá litevská ministryně obrany Rasa Juknevicienė řekla, že pokud Rusko použije jaderné zbraně proti Ukrajině nebo jakékoli jiné evropské zemi, měl by být takový jaderný úder považován za vyhlášení války celému světu.

Bývalý velitel estonských obranných sil, poslanec Evropského parlamentu, generálporučík Rigo Terras také řekl, že Valné shromáždění OSN by mělo přijmout rezoluci, že použití jaderných zbraní Ruskem proti Ukrajině bude považováno za vyhlášení války lidstvu.

Poslanec německého Bundestagu ze Zelených Robin Wagner řekl, že jaderné hrozby ze strany Ruské federace nejsou důstojné stálého člena Rady bezpečnosti OSN.

Poslanec rumunského parlamentu, člen strany Zachraňte Rumunsko, Stefan-Iulian Lerinc, hovořil o ruských hrozbách a řekl, že takové hrozby ruských představitelů použít jaderné zbraně proti Ukrajině jsou základem pro alespoň dočasné pozastavení členství Ruska. v Radě bezpečnosti OSN.

Šéf zahraničního výboru estonského parlamentu Marko Michelson řekl, že pouhá myšlenka na použití jaderných zbraní je porušením klíčových principů, na kterých je založena Organizace spojených národů. Důvodů, proč by mělo být členství Ruska v OSN zastaveno, je podle něj celá řada.

  Zelenskyj: Ukrajinci dobyli zpět 6000 kilometrů čtverečních svého území

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com