Jurečka: Platové tarify se nezvýší, odbory mají jednat o odměnách

Vláda zatím nepočítá s navýšením platových tarifů ve veřejném sektoru pro příští rok. Na případném přidání pro různé profese by se měli dohodnout odboráři přímo s jednotlivými ministry. Resorty by případně na odměňování v roce 2024 mohly využít peníze ze svých rozpočtů, které neutratily letos. Novinářům to dnes po jednání se zástupci odborových svazů veřejné sféry řekl ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Podle něj by se pak do konce října mohlo uskutečnit jednání lídrů koaličních stran s předáky, kde by se postup při odměňování dohodl. Odbory poukazují na reálný pokles výdělků. Žádají růst platových tarifů o deset procent. Zůstávají ve stávkové pohotovosti. Řekl to předák Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula.

„Budu chtít, abychom se nad tématem potkali nejpozději do konce října, abychom na jednání s odbory byli jako představitelé koaličních stran a záležitost (zvýšení výdělků) dohodli a uzavřeli, abychom viděli, jaká je ta konkrétní strategie a co lidé v jednotlivých resortních organizacích a na jednotlivých resortech mohou v roce 2024 očekávat,“ uvedl ministr.

Jurečka zopakoval, že kabinet v připravovaném rozpočtu na příští rok počítá se snížením sumy na platy o dvě procenta. Ve svém resortu chce navýšit výdělky díky odměnám a snížení počtu pracovníků. Volná místa se neobsazují. Odměny se mají rozdělovat podle výkonu. „Je velmi důležité, aby zástupci jednotlivých odborů mluvili s ministry. Každý z nás ministrů v tento okamžik ví velmi přesně, jakou má celkovou výši své rozpočtové kapitoly… Jedna věc je konkrétní číslo napsané v rozpočtu. Pak jsou tady ještě takzvané nespotřebované nároky, které se zapojují do výdajů v dalším roce,“ řekl ministr.

Odboráři by měli dostat od ministerstva práce údaje o vývoji výdělků v jednotlivých oborech za poslední roky i letošní první pololetí. Podle Jurečky k vyplacení vyšších výdělků není zvednutí tarifů potřeba. S tím odboráři nesouhlasí. „Budeme trvat na tom, aby se navyšovaly tarify. Náš požadavek je růst o deset procent nominálu v tarifní oblasti,“ uvedl Středula.

  Lidé v celém Česku si dnes připomenou první výročí vpádu Ruska na Ukrajinu

Svazy zůstávají ve stávkové pohotovosti, soustředit se chtějí na jednání s ministry. Poukazují na pokles reálných příjmů pracovníků veřejného sektoru od loňska do příštího roku, a to podle jednotlivých profesí za tři roky zhruba o pětinu. Odborová centrála ale počítá s vyšší inflací než ministerstvo financí. To v srpnové predikci očekává pro rok 2024 míru inflace 2,8 procenta, odbory odhadují šest procent. Odbory varují také před úbytkem pracovníků a omezením služeb státu.

Předáci o jednání o úpravě platů žádali vládu v květnu. Podle Středuly se první schůzka uskutečnila až dnes, tedy čtyři dny před pondělním jednáním tripartity o rozpočtu a necelý týden před středečním hlasováním vlády o podobě rozpočtového zákona. „Považujeme to za selhání sociálního dialogu,“ řekl šéf ČMKOS.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com