Palestinci: Při izraelském útoku na Pásmo Gazy zahynulo 12 lidí, devět civilistů

Při izraelském útoku na Pásmo Gazy v noci na dnešek zahynulo 12 lidí. Uvedly to palestinské úřady. Nejméně devět z nich byli civilisté včetně čtyř dětí, píše agentura Reuters. Při útoku přišli o život také tři vysoce postavení představitelé radikální skupiny Islámský džihád, který je druhým nejsilnějším hnutím v Pásmu Gazy po vládnoucím Hamásu. Izraelská armáda informovala o deseti mrtvých. Podle ní byl útok veden s přesností a jeho cílem bylo vedení a infrastruktura islamistické organizace.

Kromě 12 mrtvých si nálety podle palestinských představitelů vyžádaly také 20 zraněných. Podle Islámského džihádu zahynuly kromě tří vysoce postavených členů hnutí také jejich ženy a několik dětí. Hnutí uvedlo, že „odpor bude pokračovat“ a že nehodlá opustit své pozice.

Podle izraelské armády byl útok, do kterého se zapojilo na 40 letadel, veden „profesionálně a s přesností“. Kromě vedení skupiny cílil také na vojenskou infrastruktura a zařízení na výrobu zbraní islamistické skupiny. „Jsme si vědomi některých vedlejších škod,“ uvedl mluvčí izraelské armády, podle kterého se situace teprve vyjasní. Izraelská armáda se nyní také domnívá, že útokem dosáhla svých cílů.

Jeden ze svědků agentuře Reuters řekl, že zaslechl v Pásmu Gazy dvojici výbuchů. Toto území léta čelí izraelské blokádě kvůli tomu, že v něm vládne radikální hnutí Hamás. DPA s odvoláním na svědky a palestinské zdroje uvedla, že izraelské drony zasáhly dvě budovy patřící Islámskému džihádu. Obě byly těžce poškozeny a hoří.

Útoky se uskutečnily necelý týden poté, co na Izrael z Pásma Gazy ozbrojenci vystřelili přes 100 raket v reakci na úmrtí činitele Islámského džihádu, který v izraelském vězení držel 86 dní hladovku.

Izrael počítá s možností odvety, a uzavřel proto podle agentury Reuters hraniční přechody do Gazy. Izraelcům žijícím poblíž tohoto pásma při Středozemním moři nařídil, aby do čtvrtečního večera zůstali v blízkosti krytů. Školy zde budou podle izraelského tisku dnes zavřené.

  Policie je připravená použít smrticí zbraně, hrozí běloruské úřady

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com