Zelenskyj: Ukrajina chce ukázat výsledky protiofenzivy ještě před summitem

Ukrajina chce ukázat výsledky své protiofenzivy na bojišti ještě před nadcházejícím summitem Severoatlantické aliance, řekl v rozhovoru se španělskými novináři ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Současně vyzval evropské spojence k další vojenské pomoci Kyjevu. Summit NATO začne ve Vilniusu 11. července. Španělsko se dnes ujímá předsednictví v Evropské unii a v Kyjevě je očekáván španělský premiér Pedro Sánchez.

„Před summitem musíme ukázat výsledky, ale každý metr stojí životy,“ řekl Zelenskyj. Připustil, že ukrajinské plány zahájit protiofenzivu proti ruským vojskům v posledních měsících před útokem zpomalily přívalové deště, které trvaly velmi dlouho.

Zelenskyj také vyzval k urychlení dodávek západní vojenské pomoci. Připomněl podzimní protiofenzivu, kterou nakonec musela ukrajinská armáda zastavit, protože další postup by si vyžádal velké ztráty a ukrajinské síly nedisponovaly dělostřelectvem, jehož dodávky dorazily se zpožděním.

„Jsme velice opatrní. Rychlost není vždy bezpečná. Pokud mi řeknou, že to potrvá dva měsíce a zahynou tisíce lidí, anebo tři měsíce a zemře méně lidí, samozřejmě si vyberu to druhé. Při výběru mezi časem a lidmi jsou nejdůležitější lidé,“ řekl.

O ruském prezidentovi Vladimiru Putinovu, který loni v únoru rozpoutal válku proti Ukrajině, Zelenskyj poznamenal, že Putin je více ohrožen než on sám: „Mě chtějí zabít jen v Rusku, ale jeho chce zabít celý svět,“ tvrdí Zelenskyj.

ČTK

  Pokud by Rusko použilo jaderné zbraně, změnilo by to zásadně charakter konfliktu, řekl Stoltenberg

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com