FT: Maďarsko blokuje protiruské sankce EU, tentokrát kvůli čínským firmám

Maďarsko se tento týden opět postavilo proti ostatním zemím Evropské unie, které ladí třináctý balík sankcí proti Rusku. Píše o tom web listu Financial Times (FT), podle něhož je tentokrát pro Budapešť problémem vůbec první zařazení několika čínských firem na sankční seznam.

Velvyslanci unijních zemí ve středu jednali o sadě nových postihů za ruskou invazi do sousední země. Balík má rozšířit sankční seznam o jména dvou stovek lidí, firem či institucí, které se podle unijní diplomacie nějakým způsobem podílejí na agresi vůči Ukrajině. Kromě ruských subjektů na něm má figurovat několik čínských firem za to, že pomáhají Moskvě obcházet dříve přijaté opatření znemožňující nákup vojensky využitelných technologií.

Podle diplomatických zdrojů obvykle dobře informovaného deníku byl maďarský zástupce jediným velvyslancem, který nesouhlasil s navrženou podobou sankcí. Ty chce evropský blok schválit do druhého výročí ruského vpádu na Ukrajinu, které připadá na příští sobotu.

„Maďaři nesouhlasili kvůli čínským firmám,“ řekl FT jeden ze zdrojů přítomných jednání velvyslanců. Podle dalšího diplomata si maďarský zástupce vyžádal více času na analýzu navrženého textu.

Firmy ze sankčního seznamu mají zmrazený majetek na území EU a subjekty z unie s nimi mají zakázáno jakkoli obchodovat či jim poskytovat finance.

Maďarsko v minulosti opakovaně oddalovalo schvalování některých předchozích sankčních balíků a vymohlo si řadu výjimek týkajících se i některých ruských činitelů. Premiér Viktor Orbán, který je mnohými západními politiky považován za spojence ruského vůdce Vladimira Putina, v minulých měsících blokoval také schválení 50 miliard eur (1,25 bilionu korun) unijní pomoci pro Kyjev.

Aktuální návrh je podle FT citlivý právě kvůli zařazení společností sídlících mimo Rusko. Vedle tří čínských na něm mají figurovat i subjekty z Indie, Turecka či Srbska. Návrh potrestat firmy z pevninské Číny přitom EU loni zamítla, sankce v červnu vztáhla pouze na tři společnosti sídlící v Hongkongu.

  Reuters: Kreml v troskách Severodoněcku vyhlíží politickou výhru

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com