Za smrt Navalného je podle Bidena zodpovědný Putin, Evropa kritizuje Kreml

Za smrt ruského opozičního předáka Alexeje Navalného je zodpovědný ruský prezident Vladimir Putin, prohlásil dnes americký prezident Joe Biden. Při projevu v Bílém domě událost označil za další důkaz Putinovy brutality. Po zprávě o úmrtí Navalného přicházejí ze světa ostře kritické reakce na adresu režimu ruského prezidenta Vladimira Putina.

Biden v projevu dodal, že jeho vláda zvažuje, jaké další kroky proti Moskvě by mohla podniknout, a kritizoval americkou Sněmovnu reprezentantů za zahájení téměř dvoutýdenních prázdnin bez schválení dalších peněz na podporu ruské agresi se bránící Ukrajiny.

Biden řekl, že neví, co se přesně Navalnému stalo, avšak nemá důvod nevěřit zprávě ruských úřadů, že vězněný opozičník je mrtvý. „Jako miliony lidí po celém světě doslova nejsem překvapený a zároveň jsem touto zprávou pobouřený,“ řekl.

„Ruské úřady budou mít vlastní příběh, ale nenechte se zmást. Za smrt Navalného je zodpovědný Putin. Putin je zodpovědný. Co se mu stalo, to je dalším důkazem Putinovy brutality,“ uvedl.

Navalnyj byl roky hlavní tváří ruské opozice a hlasitě kritizoval Putinův režim, především za korupci. Od roku 2021 byl ve vězení a ruská vězeňská služba dnes uvedla, že 47letému muži se po procházce ve vězeňské kolonii za polárním kruhem udělalo špatně a ztratil vědomí, načež se jej nepodařilo oživit.

Biden v projevu hovořil o Navalného odvaze a řekl, že opozičník byl i za mřížemi „silným hlasem pravdy“. Nechtěl říct, zda bude Washington na jeho smrt nějak reagovat, na otázku odpověděl, že vláda „se dívá na celou řadu možností“, pokud jde o protiruská opatření.

Zároveň opět apeloval na americkou sněmovnu, kde od úterka leží návrh zákona zahrnující vyčlenění dalších asi 60 miliard dolarů (1,4 bilionu Kč) na aktuálně zablokovanou vojenskou i finanční pomoc Ukrajině. Republikánský předseda komory Mike Johnson nechtěl návrh ihned předložit na plénu a sněmovna ve čtvrtek zahájila skoro dvoutýdenní přestávku v zasedání.

„Dva týdny! Rozcházejí se. Dva týdny! Co je to napadlo?“ komentoval vývoj Biden, který při tom značně zvýšil hlas. Postup kongresmanů označil za bizarní a znepokojivý.

Evropští politici kritizují Kreml za smrt Navalného, někteří hovoří o vraždě

Ostře kritické reakce na adresu režimu ruského prezidenta Vladimira Putina přicházejí ze světa po zprávě o úmrtí vězněného opozičního vůdce Alexeje Navalného. Podle německého kancléře Olafa Scholze jde o strašný důkaz toho, jak se Rusko v posledních letech změnilo. Francouzský prezident Emmanuel Macron, který ocenil opozičníkovu odvahu a angažovanost, uvedl, že Rusko posílá „svobodné duše do gulagu“ a tam je nechává zemřít. Polský premiér Donald Tusk slíbil na Navalného nikdy nezapomenout a odpovědným za jeho smrt nikdy neodpustit. Lotyšský prezident Edgars Rinkévičs označil jeho skon za brutální vraždu vykonanou Kremlem.

„To je fakt a je to něco, co by se mělo vědět o pravé podstatě současného ruského režimu,“ doplnil na síti X slova o vraždě Rinkévičs. Jeho litevský kolega Gitanas Nauséda prohlásil, že ruští představitelé by měli za Navalného smrt nést následky a stanout před spravedlností. Podle polského ministra zahraničí Radoslawa Sikorského byl Navalnyj odsouzen na základě smyšlených obvinění a uvězněn ve strašných podmínkách, za což je plně odpovědný Putin.

„Smrt Alexeje Navalného je další temnou připomínkou toho, s jak zlotřilým režimem máme co do činění – a proč se Rusko a všichni odpovědní musí zodpovídat za každý svůj zločin. Upřímnou soustrast. Myslím na všechny, kteří stále sedí za mřížemi za své politické názory,“ uvedla Kallasová.

„Alexej Navalnyj zaplatil životem za svůj odpor vůči represivnímu režimu. Jeho smrt v trestanecké kolonii ukazuje realitu Putinova represivního režimu,“ uvedl šéf francouzské diplomacie Stéphane Séjourné.

Britský premiér Rishi Sunak označil Navalného úmrtí za velkou tragédii pro ruský lid. Jako zapálený obhájce ruské demokracie ukazoval neuvěřitelnou odvahu, uvedl Sunak.

Podle nizozemského premiéra Marka Rutteho bojoval ruský opoziční lídr za demokracii a proti korupci, za což zaplatil životem. To dokládá „bezprecedentní brutalitu ruského režimu“, uvedl Rutte. Předseda belgické vlády Alexander De Croo zdůraznil, že Navalného tragická smrt je dalším důkazem, „proč budeme nadále podporovat Ukrajinu“.

Švédský ministr zahraničí Tobias Billström napsal, že jde o další hrozný zločin Putinova režimu. „Nelítostný postup vůči Navalnému znovu ukazuje, proč je potřeba nadále bojovat proti autoritářství,“ uvedl.

Pavel: Navalnyj zaplatil tu nejvyšší cenu za odvahu ukazovat pravou tvář režimu

Navalnyj podle prezidenta Petra Pavla zaplatil tu nejvyšší cenu za svoji odvahu ukazovat Rusům i světu pravou tvář ruského režimu. Uvedl to ve vyjádření, které ČTK poskytla Eva Hromádková z odboru komunikace Pražského hradu.

  Marian v Džiddě nabídl za Česko pomoc s naplňováním ukrajinského plánu

„V ruských věznicích zůstává mnoho dalších kritiků ruského režimu, jejich boj za svobodu a pravdu nám nesmí být lhostejný,“ dodal prezident, který se nachází v Mnichově na bezpečnostní konferenci.

Lidé odpoledne na náměstí Borise Němcova v blízkosti ruského velvyslanectví v Praze 6 vytvořili pietní místo k uctění památky Navalného. Na stromě vyvěsili Navalného fotografii a nápis v azbuce, který říká „My nezapomeneme a my neodpustíme“. Odkazuje na výrok opozičního vůdce, který ho v minulosti použil ve vztahu ke korupční kauze v Rusku, řekla ČTK jedna z tvůrkyň pietního místa. Pod stromem jsou vyskládané květiny, které posléze přinesli další lidé.

Rusko zabíjí lidi snící o lepší budoucnosti, komentoval Lipavský smrt Navalného

Rusko se chová ke svým občanům stejně jako ve své zahraniční politice. Proměnilo se v násilnický stát, který zabíjí lidi snící o lepší budoucnosti, okomentoval dnes v tiskové zprávě ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti) zprávu o smrti Navalného. Premiér Petr Fiala (ODS) na síti X uvedl, že Navalného případ ukazuje, kam až je ochotný zajít režim Putina v boji s politickými protivníky. Další čeští politici na sociálních sítích píší o stalinistických praktikách či pošlapávání hodnot v Rusku.

Navalnyj byl pokládán za hlavního odpůrce Putinova režimu, ruského prezidenta obviňoval z toho, že dal svého času rozkaz jej otrávit. V roce 2021 hned po návratu do vlasti z Německa, kde jej z otravy vyléčili, byl Navalnyj uvězněn. Postupně dostal za různé delikty tresty 2,5 roku, devět let a 19 let vězení. Vinu odmítal a své uvěznění přičítal snaze režimu umlčet veškeré odpůrce a kritiku.

Lipavský vedle Navalného připomněl také zastřeleného ruského opozičního politika Borise Němcova. „Stále platí, že stejně jako se Rusko chová ve své zahraniční politice, chová se i ke svým občanům. Proměnilo se v násilnický stát, který zabíjí lidi, kteří sní o lepší budoucnosti, jako byl Němcov nebo nyní Navalnyj – uvězněný a umučený k smrti za to, že se postavil Putinovi. Čest jeho památce,“ napsal. Fiala uvedl, že Navalného případ ukazuje, kam až je Putinův režim ochoten zajít v boji se svými politickými protivníky a názorovými odpůrci.

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) napsala, že válečné zločiny, porušování mezinárodního práva, útoky na civilisty či záhadná úmrtí politických oponentů jsou věci, které měly zůstat někde v hloubi temné strany dějin 20. století. „Putinovo Rusko nám ale bohužel dnes a denně dokazuje, že se těchto věcí neštítí, že jej svědomí netrápí. „Smrt Alexeje Navalného dokládá, že současný ruský režim si nezadá s praktikami těch nejhorších totalit, které zde byly,“ doplnila.

Vicepremiér Vít Rakušan (STAN) napsal, že Putin je zločinec, který může likvidovat odpůrce, ale nemůže zlikvidovat pravdu. „Alexej Navalnyj byl největším kritikem diktátora Putina. Pravdy, kterou říkal, se Putin bál tolik, že ho nakonec přesunul na to nejhorší místo. Do trestanecké kolonie Polární vlk. Místní podmínky ho teď nejspíš dohnaly k smrti,“ uvedl. Navalnyj zaplatil za pravdu nejvyšší cenu a je třeba si ho vážit, dodal.

Šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) uvedla, že Navalnyj se rozhodl čelit Putinovi, ačkoli si byl vědom, co mu hrozí. „Byl otráven, mučen v gulagu a dnes zemřel. Stalinistické praktiky ovládají současné Rusko. A přesto se (bohužel) u nás najdou lidé, kteří k Putinovu Rusku vzhlíží,“ napsala. Podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) je Navalného smrt dalším střípkem do mozaiky toho, jak se ruský autoritářský režim chová ke svým kritikům. „A jak si ani v nejmenším neváží lidského života. I proto je tak moc důležité, abychom chránili naši svobodu a naše hodnoty,“ napsal.

Předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš uvedl, že postavit se Putinovu režimu čelem vyžaduje obrovskou odvahu. „Alexej Navalnyj se to rozhodl udělat i přesto, že mohl žít v exilu v Evropě. Teď za to zaplatil životem. Jeho smrt už navždy zůstane symbolem boje proti Putinovu režimu,“ doplnil.

Vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL) napsal, že jde o čin totalitního režimu v režii Putina se vším všudy. „Kritici a odpůrci jeho režimu buď padají z oken nebo se jen tak ‚ztrácí‘ či umírají v lágrech. Základní lidské hodnoty jsou v Rusku dnes a denně pošlapávány, chutí udržet si moc za každou cenu, bez ohledu na cokoliv,“ uvedl.

„Není to poprvé, podruhé ani potřetí, co vidíme, jak krutě Putinův režim účtuje se svými oponenty. Je to velká rána pro všechny svobodně smýšlející Rusy. Upřímnou soustrast jeho rodině a blízkým,“ napsal vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti).

  Putin: "Budeme stát za zády žen a dětí"

Někdejší šéf diplomacie Lubomír Zaorálek (SOCDEM) míní, že Navalného smrt znovu odhaluje podstatu ruského režimu. „Osoba Vladimira Putina bude ještě méně přijatelná v jakékoli mezinárodně-politické debatě. Je na ruských občanech, aby zvážili, jestli stojí o takovýto stát,“ uvedl.

Navalného smrt je výsledkem přístupu Ruska k odpůrcům režimu, uvedla Čaputová

Smrt Navalného je tragicky předvídatelným výsledkem toho, jak Rusko přistupuje k odpůrcům zkorumpovaného režimu. Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová to uvedla na sociální síti.

„Jeho likvidace začala dávno před dneškem. Upřímnou soustrast jeho rodině a přátelům,“ doplnila Čaputová.

Podle ukrajinského prezidenta Zelenského je zřejmé, že Navalného zabil Putin

Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského je zřejmé, že Navalného zabil Putin. Podle Zelenského je Putinovi jedno, kdo zemře, on se hlavně snaží udržet si své pozice. Zelenskyj to dnes řekl na návštěvě Berlína po jednání s německým kancléřem Olafem Scholzem.

„Pro mě je to zřejmé: Byl zabit. Jako další tisíce, které byly umučeny kvůli tomuto člověku,“ řekl Zelenskyj na adresu šéfu Kremlu. „Putinovi je jedno, kdo zemře. Hlavní je, aby zůstal na své pozici,“ uvedl také prezident země, která se už skoro dva roky brání ruské agresi. „A proto by měl (Putin) také všechno prohrát. Měl by prohrát … a pak by měl být za své zločiny pohnán k zodpovědnosti,“ prohlásil Zelenskyj.

Podle EU je za smrt Navalného zodpovědné Rusko, uvedl Michel

Podle Evropské unie je za smrt uvězněného ruského opozičního vůdce Alexeje Navalného zodpovědné Rusko, uvedl předseda Evropské rady Charles Michel. Předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová Navalného ocenila jako „velkého bojovníka, jehož odvaha bude rezonovat v mnoha dalších generacích“. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a šéf unijní diplomacie Josep Borrell večer ve společném prohlášení uvedli, že nebudou šetřit úsilím, aby pohnali ruské špičky k odpovědnosti za Navalného smrt a od ruských úřadů žádají zjištění všech souvisejících faktů.

Navajnyj „byl pomalu zavražděn (ruským) prezidentem (Vladimirem) Putinem a jeho režimem, kteří se ničeho nebojí víc než nesouhlasu vlastních lidí. Nebudeme šetřit silami, abychom ruské politické vedení a úřady pohnali k odpovědnosti,“ uvedli von der Leyenová a Borrell. Rusko musí podle nich okamžitě propustit všechny ostatní politické vězně

Připomněli také opozičníkovo odhodlání i odvahu vrátit se do Ruska poté, co přežil pokus o vraždu. Podle zástupců EU dal Navajnyj „demokratům a občanské společnosti v Rusku naději“.

„Alexej Navalnyj bojoval za hodnoty svobody a demokracie. Za své ideály přinesl tu nejvyšší oběť,“ reagoval na zprávy o úmrtí vězněného politika Michel. „Evropská unie považuje za tuto tragickou smrt zodpovědný výhradně ruský režim,“ dodal.

„Jsem zděšena smrtí laureáta Sacharovovy ceny Alexeje Navalného. Rusko mu vzalo svobodu a život, ale ne jeho důstojnost. Jeho boj za demokracii žije dál,“ uvedla na sociální síti X šéfka EP Metsolaová. Oba unijní představitelé vyjádřili soustrast Navalného rodině.

„Musíme zjistit veškerá fakta. Rusko musí odpovědět na veškeré závažné otázky týkající se okolností jeho smrti,“ reagoval generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Jak dodal, zpráva, která dnes přišla z Ruska, ho „hluboce zarmoutila a znepokojila“.

Washington: Úmrtí Navalného je strašná tragédie, ukazuje na prohnilost systému

Smrt Navalného by podle americké viceprezidentky Kamaly Harrisové byla dalším projevem brutality Putina. Spojené státy podle ní informaci o Navalného úmrtí stále ověřují, píše agentura Reuters.

V podobném duchu se vyjádřili rovněž poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan a šéf diplomacie USA Antony Blinken. Údajná Navalného smrt podle Blinkena zdůrazňuje slabost a prohnilost ruského režimu, který je za ni zodpovědný.

„Pokud se to potvrdí, je to strašná tragédie,“ řekl Sullivan veřejnoprávnímu rozhlasu NPR. „Vzhledem k dlouhodobému a odpornému tíhnutí ruské vlády k umlčování svých odpůrců, vyvstávají zjevné otázky kolem toho, co se přihodilo,“ dodal Sullivan.

„Na prvním místě a především, pokud jsou tyto zprávy pravdivé, soucítíme s jeho manželkou a rodinou,“ řekl v první reakci šéf americké diplomacie Blinken na Mnichovské bezpečnostní konferenci, kde ruského opozičníka ve svém vystoupení zmínila také viceprezidentka Harrisová.

Podle kanadského premiéra Justina Trudeaua zprávy o Navalného smrti připomínají celému světu, jakou „zrůdou“ je ruský prezident Vladimir Putin. „Skutečně to ukazuje rozsah toho, jak Putin tvrdě postupuje a jak bude tvrdě postupovat proti komukoli, kdo bojuje za svobodu pro ruský lid,“ řekl v rozhovoru se zpravodajskou společností CBC.

  Rakouský prezident podpořil ČR v diplomatické roztržce s Ruskem

Navalného smrt a to, jaký strach z něho měla současná moc v Rusku, podle Blinkena jen „podtrhují slabost a prohnilost podstaty systému“, který stvořil ruský prezident Vladimir Putin. „Rusko je za to odpovědné,“ dodal Blinken.

Ministr zahraničí USA rovněž řekl, že Washington bude o záležitosti hovořit s dalšími zeměmi.

Na zprávy mezitím začínají reagovat také členové amerického Kongresu. Předseda americké Sněmovny reprezentantů Mike Johnson v prohlášení označil Putina za krutého diktátora a uvedl, že „svět ví, že je pravděpodobně za náhlou smrt jeho nejprominentnějšího politického oponenta přímo zodpovědný“. „Musíme dát jasně najevo, že Putin se setká s jednotným odporem,“ uvedl Johnson, který aktuálně brzdí vyčlenění dalších desítek miliard dolarů na podporu bránící se Ukrajiny.

Za smrt Navalného je zodpovědný Putin, shodují se ruští opozičníci

Za smrt Navalného, ať už měla jakoukoliv příčinu, je zodpovědný Putin. Shodují se na tom ruští opozičníci perzekvovaní Putinovým režimem. Úmrtí Navalného někteří z nich označují za vraždu. Další se zdráhají informacím uvěřit.

„Pokud je to pravda, nezávisle na oficiální příčině nese za (Navalného) předčasnou smrt zodpovědnost osobně Vladimir Putin, který nejprve vydal pokyn k Alexejově otravě a pak ho nechal vsadit do vězení,“ uvedl podle ruskojazyčného serveru BBC někdejší nejbohatší Rus a později vězeň Putinova režimu Michail Chodorkovskij, který nyní žije v exilu.

Že zásadní podíl na Navalného úmrtí hrály podmínky ve vězení, se domnívá i držitel Nobelovy ceny a bývalý šéfredaktor ruského opozičního listu Novaja gazeta Dmitrij Muratov. „Byla to vražda,“ uvedl.

„Je to zločin režimu, to je zřejmé,“ prohlásil dnes podle agentury AFP při odchodu ze soudní síně v Moskvě významný ruský obránce lidských práv Oleg Orlov, kterému hrozí až pět let vězení za to, že opakovaně kritizoval invazi ruských vojsk na Ukrajinu, ke které před dvěma lety vydal Putin pokyn.

„Nemůžu tomu uvěřit. Ale pokud se to všechno potvrdí, tak je Alexejova smrt vraždou. Zorganizovanou Putinem. I kdyby příčina Alexejovy smrti byla ‚přirozená‘, stalo se tak kvůli otravě a mučení ve vězení. Putin má na rukou krev,“ uvedl ruský opoziční politik a bývalý poslanec Dmitrij Gudkov.

„Putin dnes konečně zabil Navalného,“ napsal šéf investigativního webu Bellingcat Christo Grozev. BBC připomíná, že bulharský novinář s Navalným spolupracoval a mimo jiné zjistil, že opozičníka na všech jeho cestách několik let před uvězněním doprovázeli agenti ruské tajné služby FSB, včetně lékařů a odborníků na chemické zbraně.

Ruská politoložka Jekatěrina Šulmanová odmítla, že by měl Navalnyj podlomené zdraví. „Minulé úterý jsem slyšela nahrávku jeho hlasu ze soudního přelíčení, které se konalo v pondělí. Byl to hlas zdravého, energetického a nevyčerpaného člověka. Když má člověk natržené vazy, zápal plic, srdeční problémy, nebo má hlad, na hlase to poznáte,“ uvedla Šulmanová, která rovněž žije v exilu. „Nezbývá nám jiná verze, než že byl zavražděn,“ dodala.

Člověk v tísni: Svět nemůže být bezpečný, než bude Putin odsouzen za své zločiny

Svět nemůže být bezpečný, dokud nebude ruský prezident Vladimir Putin se svým režimem odsouzen za všechny spáchané zločiny. Na síti X to dnes uvedla organizace Člověk v tísni, která se zabývá humanitární a rozvojovou pomocí či ochranou lidských práv. Mezinárodní společenství musí požadovat okamžité, nezávislé a důkladné vyšetření okolností Navalného smrti, sdělil ČTK ředitel české pobočky Amnesty International Pavel Gruber.

Člověk v tísni napsal, že Navalnyj je další obětí režimu Putina. „Který za téměř 25 let svého působení zavraždil již tisíce lidí, jednak v Čečensku, Gruzii, Sýrii a Ukrajině, jednak v ruských věznicích, kde se teď nachází na 1000 politických vězňů, ale také v zahraničí, kde se snaží trestat svou opozici pomocí přeshraničních represí,“ uvedla organizace.

Navalného smrt je podle Člověka v tísni dalším svědectvím toho, že „tento svět nemůže být bezpečný, dokud nebude Putin se svým režimem odsouzen za všechny spáchané zločiny“.

Gruber ČTK sdělil, že Navalného se Kreml jako nejhlasitějšího kritika ruského režimu snažil umlčet několik let. „Poté, co se dnes stalo, musí mezinárodní společenství požadovat okamžité, nezávislé a důkladné vyšetření okolností jeho smrti. Historie jeho otravy, svévolného zadržování, mučení a špatného zacházení ve vězení vypráví příběh jednoho z Putinových kritiků, který zaplatil nejvyšší cenu za to, že se snažil svobodně projevit svůj názor v zemi, kde se to tvrdě trestá,“ uvedl.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com