Extraliga nabídne další reprízu finále, Sparta může snížit náskok Pardubic

Poslední vzájemný souboj v základní části čeká ve 45. kole hokejové extraligy finalisty minulého ročníku. Hradec Králové přivítá mistrovský Třinec, který si sérií čtyř zápasů s plným bodovým ziskem upevnil třetí místo. Možnost přiblížit se vedoucím Pardubicím bude mít Sparta, která se bude snažit ukrojit z pětibodového manka v Olomouci. Dynamo si zápas 45. kola předehrálo v pondělí v Plzni. Pozornost přitahuje i přetahovaná o čtvrté místo – čtvrtý Liberec a sedmé České Budějovice dělí jen čtyři body.

Královéhradečtí vyhráli naposledy 6:5 v prodloužení divokou přestřelku v Litvínově a touží uspět i proti Ocelářům. „Určitě budeme mít extra motivaci. Rozhodně nezapomínáme, co se stalo ve finále. Třinci budeme chtít porážku vrátit. Musíme hrát náš hokej a zároveň se co nejlépe připravovat na play off,“ uvedl útočník Kevin Klíma.

„Loňské finále už je zapomenuto. Každý tým mám svůj směr, svoje starosti a radosti,“ uvedl třinecký trenér Zdeněk Moták. Domácí porazili za poslední čtyři kola Liberec, České Budějovice a Litvínov, týmy z boje o první čtyřku. „Hrají ale velice dobře během celé základní části, můžou už navíc využít i (dopingové) hříšníky. Očekávám dobrý hokej,“ doplnil Moták.

Třinec se pevně usadil na třetí příčce a má formu. Za poslední čtyři zápasy neztratil ani bod a ovládl je se skóre 22:4, když pokaždé vstřelil alespoň pět gólů. V minulém utkání nasázel Hradci Králové sedm branek. „Je pravda, že góly teď dáváme. Posledně s Olomoucí jsme inkasovali jen jednou, ale chyb jsme udělali dost. Pořád je na čem pracovat, musíme hrát naplno každé střídání,“ řekl Moták. K dispozici už má nejlepšího střelce minulé sezony Daňa.

Olomouc po pauze nenavázala na sérii čtyř výher a odvezla si debakl 1:6 z Třince. V pátek čeká Hanáky další výzva. „Jediným pozitivem na utkání v Třinci je poslední třetina, kdy jsme dali gól, žádný neinkasovali a ubránili oslabení. To nám pomohlo, už se soustředíme na páteční utkání se Spartou,“ uvedl útočník Silvester Kusko.

Sparta se může v případě úspěchu přiblížit na dva body Pardubicím, které mají o zápas méně. „Není to rozhodně tak, že bychom extra sledovali, kolik ztrácíme bodů na první místo. Koukáme spíš na možné soupeře pro play off. Ze všeho nejvíc se ale zaměřujeme na svou hru a snažíme se vyladit všechny detaily. Ještě na to máme sedm zápasů,“ prohlásil útočník Filip Chlapík.

Desáté Vítkovice čeká duel s Českými Budějovicemi. „Těžký a agresivní soupeř, který bojuje o pozici v top čtyřce. My si musíme ze zápasů, které jsme odehráli, vzít ponaučení, nastavit tam to dobré a s tím pokračovat. Kluci zjišťují, že to, co jsme si nastavili, funguje a že v tom musíme pokračovat. Jestli od toho ustoupíme, budeme mít problém,“ řekl kouč Pavel Trnka.

Hokejisté Motoru vyšli dvakrát po sobě naprázdno a vstřelili za 120 minut hry jediný gól. „Pokaždé jsou cílem tři body. Nikdy nejdeme do zápasu s tím, že chceme urvat třeba jen bod. Buď to vyjde, nebo ne, ale chceme vyhrát za každou cenu,“ prohlásil útočník Lukáš Pech.

  MOV umožní start Rusů a Bělorusů na OH 2024 pod neutrální vlajkou

Brno je po bodové sérii pěti zápasů, z nichž čtyři vyhrálo, jen dva body za čtvrtým Libercem. Kometa má navíc tři zápasy k dobru. Bílí Tygři mají v pátek volno, duel s Karlovými Vary předehráli už v říjnu (1:2 po sam. nájezdech). Jakákoliv výhra proti Kladnu posune Brňany před ně. „Víme, jak takové zápasy vypadají. Musíme se připravit, nic nepodcenit a hrát na sto procent. Čtyřka je nyní hodně hratelná a rádi bychom se o ni poprali,“ řekl obránce Marek Ďaloga

Poslední Rytíři dál prodlužují nelichotivý klubový rekord a prohráli už 17 zápasů za sebou. „Už dlouho hrajeme do kopce, ale samozřejmě svou vinou. Počet těch proher se člověku asi promítne do hry a do hlavy, ale pořád to jde na naše ramena s tím, co na ledě předvádíme, nebo spíš nepředvádíme. Všichni jsme doufali, že to zlomíme po třetí čtvrté prohře… Ale nedaří se to. Naše situace není dobrá, pořád však nikdo nikam nespadl, stále jsme tady. A věřím, že se všichni budeme rvát až do konce,“ uvedl útočník Jakub Klepiš.

Třináctá Mladá Boleslav ztrácí 11 bodů na poslední pozici zajišťující předkolo, na Rytíře má 12 bodů k dobru. Ve středu v Karlových Varech (1:4) ale hráči kouče Richarda Krále výkonem pořádně naštvali, proti Litvínovu se pokusí o nápravu. „K zápasu jsme přistoupili jako k nějakému valentýnskému přáteláčku. Byli jsme bez pohybu, bez koncentrace a za deset minut bylo po zápase,“ štvalo Krále.

Litvínovu, který si za poslední tři utkání připsal jediný bod, jde naopak o hodně. Za čtvrtým Libercem zaostává jen o tři body. „Tenhle tým je obrovsky silný a dokážeme stát při sobě. Mužstvo má charakter, musíme se poučit ze špatných věcí a vzít si ty dobré,“ řekl útočník Nicolas Hlava.

Statistické údaje před pátečními zápasy 45. kola hokejové Tipsport extraligy:

BK Mladá Boleslav (v tabulce 13.) – HC Verva Litvínov (6.).

Začátek: 17:30.

Vzájemné zápasy v této sezoně: 2:5, 5:0, 1:6.

Nejproduktivnější hráči: Róbert Lantoši 43 zápasů/35 bodů (15 branek + 20 asistencí) – Ondřej Kaše 41/46 (19+27).

Statistiky brankářů: Jan Růžička průměr 2,72 obdržené branky na zápas, úspěšnost zákroků 90,50 procenta a dvakrát udržel čisté konto, Filip Novotný 3,01, 90,40 a jednou udržel čisté konto – Šimon Zajíček 2,73 a 91,70, Matej Tomek 2,93 a 91,02.

Zajímavosti:

– Mladá Boleslav po sérii tří výher před reprezentační pauzou ve středu prohrála v Karlových Varech 1:4

– Bruslařský klub doma vyhrál dva z posledních tří zápasů

– Litvínov prohrál třikrát za sebou a získal jediný bod

  Světová trojka Sakkariová vypadla na US Open už ve 2. kole

– Verva venku prohrála pět z posledních šesti zápasů

– Litvínov vyhrál čtyři z uplynulých pěti vzájemných utkání

– Obránce Jan Štibingr z Mladé Boleslavi oslaví v pátek 24. narozeniny

– Bek Radim Šalda z Litvínova oslaví v neděli 25. narozeniny

HC Vítkovice Ridera (10.) – Banes Motor České Budějovice (7.).

Začátek: 17:30.

Vzájemné zápasy v této sezoně: 1:2, 1:2, 4:3 po sam. nájezdech.

Nejproduktivnější hráči: Dominik Lakatoš 43/28 (11+17) – Milan Gulaš 40/32 (14+18).

Statistiky brankářů: Lukáš Klimeš 2,25, 92,58 a čtyřikrát udržel čisté konto, Matěj Machovský 3,25 a 89,98 – Dominik Hrachovina 2,62, 90,245 a pětkrát udržel čisté konto, Jan Strmeň 2,34 a 90,82.

Zajímavosti:

– Vítkovice prohrály čtyři z posledních sedmi utkání a na všechny tři výhry dosáhly proti poslednímu Kladnu

– Ostravané doma prohráli tři z uplynulých čtyř zápasů

– České Budějovice dvakrát za sebou nebodovaly a prohrály čtyři z posledních sedmi utkání

– Motor venku bodoval ve čtyřech z minulých pěti utkání a z toho dvakrát vyhrál

– České Budějovice bodovaly ve třech z posledních čtyř vzájemných zápasů a z toho třikrát vyhrály

– Útočník Tomáš Šoustal z Vítkovic dnes slaví 27. narozeniny

HC Olomouc (9.) – HC Sparta Praha (2.).

Začátek: 18:00.

Vzájemné zápasy v této sezoně: 0:4, 1:3, 4:1.

Nejproduktivnější hráči: Jakub Navrátil 45/34 (15+19) – Filip Chlapík 42/44 (20+24).

Statistiky brankářů: Branislav Konrád 2,27, 91,87 a jednou udržel čisté konto, Jakub Sedláček 3,70 a 87,78 – Josef Kořenář 2,15 a 91,97, Jakub Kovář 1,92, 91,88 a dvakrát udržel čisté konto, Oldřich Cichoň 3,10 a 83,33.

Zajímavosti:

– Olomouc po sérii čtyř výher ve středu prohrála v Třinci 1:6

– Hanáci doma zvítězili šestkrát za sebou a ztratili jen dva body

– Sparta po sérii tří porážek pětkrát v řadě naplno bodovala

– Pražané venku vyhráli devět z posledních jedenácti utkání

– Olomouc vyhrála čtyři z posledních sedmi vzájemných zápasů

Mountfield Hradec Králové (8.) – HC Oceláři Třinec (3.).

Začátek: 18:00.

Vzájemné zápasy v této sezoně: 5:0, 3:5, 2:7.

Nejproduktivnější hráči: Oliver Okuliar 45/37 (20+17) – Martin Růžička 43/54 (20+34).

Statistiky brankářů: Lukáš Pařík 2,81, 91,20 a jednou udržel čisté konto, Jan Lukáš 2,42 a 90,75, Eetu Laurikainen 2,93 a 87,38 – Marek Mazanec 2,20, 92,28 a jednou udržel čisté konto, Ondřej Kacetl 2,26, 92,24 a třikrát udržel čisté konto.

Zajímavosti:

– Hradec Králové vyhrál tři z posledních čtyř utkání

– Mountfield doma po sérii pěti porážek v posledním utkání před reprezentační pauzou porazil České Budějovice 4:0

– Třinec čtyřikrát za sebou naplno bodoval a vyhrál šest z posledních sedmi zápasů

– Oceláři venku vyhráli tři z minulých pěti duelů

– Třinec, který loni porazil Hradec Králové ve finále 4:2 na zápasy, vyhrál tři z posledních čtyř vzájemných duelů

– Útočník Radovan Pavlík z Hradce Králové, který v neděli oslaví 26. narozeniny, může sehrát 400. zápas v extralize, obránce Mountfieldu Petr Kalina by mohl na stejnou metu dosáhnout v neděli v Karlových Varech

  Policie dohlédne na dodržení zákazu sportovcům reprezentovat Rusko a Bělorusko

– Slovenský obránce Martin Marinčin z Třince oslaví v neděli 32. narozeniny

HC Kometa Brno (9.) – Rytíři Kladno (14.).

Začátek: 18:00.

Vzájemné zápasy v této sezoně: 4:1, 8:1, 5:4 v prodl.

Nejproduktivnější hráči: Jakub Flek 43/40 (14+26) – Jiří Ticháček 45/40 (11+29).

Statistiky brankářů: Dominik Furch 2,06, 92,22 a třikrát udržel čisté konto, Jan Kavan 2,00 a 93,17 – Landon Bow 4,03 a 86,72, Mareks Mitens 3,64 a 87,56.

Zajímavosti:

– Kometa bodovala pětkrát za sebou a z toho čtyřikrát vyhrála; z posledních 11 utkání prohrála jen dvě

– Brňané doma bodovali osmkrát za sebou a jen dvakrát z toho prohráli

– Kladno prohrálo sedmnáctkrát za sebou a vyrovnalo druhou nejdelší sérii v samostatné české extralize, kterou vytvořil v sezoně 2006/07 Vsetín; rekord patří s 24 prohrami za sebou z ročníku 2013/14 Chomutovu

– Rytíři dvanáct zápasů za sebou nebodovali

– Kladno prohrálo venku devětkrát za sebou a získalo jediný bod

– Kometa vyhrála ve vzájemných soubojích šestkrát za sebou a ztratila jen dva body

– Do sestavy Kladna se může po jednozápasovém disciplinárním trestu vrátit obránce Václav Veber. Útočníkům Michaelu Frolíkovi a Ondřeji Bláhovi zbývá odpykat dva duely ze třízápasové stopky a univerzálovi Jakubu Babkovi pět utkání z pětizápasového trestu

– Útočníkovi Komety Martinu Zaťovičovi chybí jeden gól ke vstupu do Klubu hokejových střelců deníku Sport za 250 branek v domácí nejvyšší soutěži a reprezentaci; v extralize dal 231 gólů v 832 zápasech a v národním týmu 18 v 73 duelech; může se stát 73. členem a prvním od 9. ledna 2022, kdy přibyl Lukáš Pech

– Majitel a útočník Kladna Jaromír Jágr, jehož dres s číslem 68 slavnostně vyřadí v neděli v NHL Pittsburgh, dnes slaví 52. narozeniny, obránci Josefu Trojnovi je rovněž dnes 18 let, útočníkovi Jakubu Strnadovi bude v pátek 32 a lotyšskému kanonýrovi Eduardsu Tralmaksovi v sobotu 27

Další program:

Sobota 17. února – dohrávka 4. kola:

17:00 HC Energie Karlovy Vary – HC Škoda Plzeň (vzájemné zápasy v této sezoně: 3:2 v prodl., 4:1, 3:4; Hockey Outdoor Triple pod širým nebem v Klingenthalu).

Neděle 18. února – 46. kolo:

14:00 HC Sparta Praha – HC Kometa Brno (0:2, 1:2 v prodl., 3:2),

15:00 HC Oceláři Třinec – HC Verva Litvínov (4:6, 2:3 v prodl., 2:5),

15:30 HC Energie Karlovy Vary – Mountfield Hradec Králové (4:2, 3:4, 3:2 po sam. nájezdech),

16:00 Rytíři Kladno – HC Škoda Plzeň (5:4 v prodl., 2:4, 2:7),

17:00 Banes Motor České Budějovice – BK Mladá Boleslav (5:2, 3:2, 4:2), HC Dynamo Pardubice – Bílí Tygři Liberec (3:4, 2:3, 4:1),

18:00 HC Olomouc – HC Vítkovice Ridera (3:4 v prodl., 3:2 v prodl., 2:3 v prodl.).

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com