Viceprezident USA Pence přijde na Bidenovu inauguraci

Evan Vucci

Viceprezident Spojených států Mike Pence se chystá zúčastnit slavnostního uvedení demokrata Joea Bidena do úřadu prezidenta USA, které je plánováno na 20. ledna. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na vyjádření činitele dosluhující administrativy. Odstupující prezident Donald Trump již v pátek podle očekávání oznámil, že na inauguraci v rozporu s tradicemi nedorazí.

Penceova účast na slavnosti se očekávala, viceprezident se však ještě na konci pracovního týdne odmítl jasně vyjádřit. Biden přitom v pátek řekl, že by jej na inauguraci rád uvítal, přičemž Trumpovo rozhodnutí nepřijít označil za „dobrou věc“.

Pence byl po čtyři roky věrným Trumpovým spojencem, v posledních dnech však mezi oběma muži rostlo napětí. Prezident totiž na Pence tlačil, aby narušil oficiální potvrzení Bidenovy výhry Kongresem. Experti poukazovali na to, že by byl takový krok zřejmě protiústavní, Pence pak krátce před začátkem jednání Kongresu oznámil, že do procesu zasahovat nijak nebude.

Zasedání obou komor zákonodárného sboru následně narušili Trumpovi příznivci, kteří v reakci na prezidentova slova o volebních podvodech, pro něž nepředložil patřičné důkazy, vtrhli do sídla Kongresu a ničili a kradli tamní vybavení. Při střetech zemřelo pět lidí, desítky jich utrpěly zranění.

Trump od té doby čelí rostoucímu tlaku, aby odstoupil z funkce, demokraté ve Sněmovně reprezentantů se na něj za jeho roli v nevídaných nepokojích chystají podat další ústavní žalobu. Biden Trumpa označil za „ostudu pro naši zemi“ a řekl, že není hoden prezidentského úřadu.

Letošní inaugurace se bude vzhledem k pandemii covidu-19 konat ve značně omezeném formátu. Organizátoři ustoupili od tradičního průvodu od sídla Kongresu k Bílému domu a vyzvali Američany, aby necestovali do Washingtonu, a raději sledovali doprovodný program na internetu či v televizi.

  Arménský premiér požádal kvůli Náhornímu Karabachu o pomoc Putina

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com