Lavrov: Ukrajina musí zůstat neutrální. Moskva je připravena pomoci

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov ve čtvrtek znovu varoval před pokusy ukončit neutralitu Ukrajiny. Podle něj by to mohlo poškodit národní porozumění. Zároveň řekl, že Moskva je připravena spolu s Organizací pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) podniknout „praktické kroky“ ke zmírnění napětí na Ukrajině.

Britský premiér David Cameron upozornil, že Západ bude stupňovat tlak na Rusko, pokud Moskva neomezí své akce na Ukrajině. Ty jsou podle předsedy britské vlády nepřijatelné.

„Musíme zcela jasně dát najevo, že to, co se děje, to, že ruští vojáci jsou na ukrajinské půdě, je nepřijatelné,“ uvedl britský premiér.

„Británie spolu s dalšími dosáhla uvalení několika vln sankcí. Rusko musí pochopit, že když bude ve svém přístupu na Ukrajině pokračovat, tento tlak se dále zvýší,“ dodal Cameron, který se k ukrajinské krizi vyjádřil krátce před čtvrtečním zahájením dvoudenního summitu NATO ve Walesu.

NATO se otevírá novým členům

Americký prezident Barack Obama ve středu při návštěvě Estonska prohlásil, že Severoatlantická aliance je otevřena přijímání nových členů. Proti možnému vstupu Ukrajiny do NATO ale dlouhodobě vystupuje Rusko, podle nějž Ukrajina musí zůstat neutrální zemí. Odpůrci členství Ukrajiny v NATO jsou také příslušníci ruskojazyčné menšiny v zemi, připomněla agentura Reuters.

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu po telefonátu se svým ukrajinským protějškem Petrem Porošenkem vyzval ukrajinskou armádu i proruské separatisty, aby ukončili boje. Předložil zároveň sedmibodový plán, který má na východní Ukrajině zastavit krveprolití a stabilizovat situaci.

„Doufáme, že tyto (Putinovy) výzvy budou vyslyšeny, zvlášť ze strany Kyjeva a (vůdců povstalců) v Doněcku a Luhansku,“ řekl šéf ruské diplomacie Lavrov podle agentury Interfax.

V Minsku se má v pátek sejít takzvaná kontaktní skupina, tedy zástupci Ukrajiny, Ruska, separatistů a OBSE, aby se dohodli na způsobu mírového urovnání konfliktu.

  Lídři ohlásili v Glasgow dohody o konci odlesňování či snížení emisí metanu

Zdroj: https://www.lidovky.cz/svet/lavrov-varoval-pred-pokusy-ukoncit-neutralitu-ukrajiny.A140904_101325_ln_zahranici_msl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com