FBI zatkla dva výtržníky z ikonických fotek z Kapitolu

Američtí federální agenti zatkli další dva účastníky středečních nepokojů v sídle Kongresu. Jde o muže, jejichž fotografie se objevily na titulních stranách novin a obletěly sociální sítě – takzvaného Šamana QAnon, který do Kapitolu vtrhl s kožešinovou čepicí s rohy, a muže, který z jednací síně dolní komory vynesl řečnický pultík. Navzdory středečním událostem nakonec Kongres potvrdil výsledek prezidentských voleb. Pokud jde o blížící se inauguraci Joea Bidena 20. ledna, nynější viceprezident Mike Pence oznámil, že se jí zúčastní.

Jacob Chansley, známý také jako Jake Angeli, se stal zřejmě nejzapamatovatelnější tváří výtržností, při nichž příznivci prezidenta Donalda Trumpa zaútočili na budovu Kongresu, kde kradli a ničili vybavení. Chansley je známým vyznavačem konspirační teorie QAnon oblíbené na krajní pravici a na protestní shromáždění ve Washingtonu přijel s pomalovaným obličejem, svlečený do půl těla a s kopím, na němž byla americká vlajka.

Podle ministerstva spravedlnosti se sám nahlásil na washingtonské pobočce Federálního úřadu pro vyšetřování a agentům řekl, že přijel se skupinou dalších podobně smýšlejících lidí z Arizony kvůli výzvám prezidenta. Ten opakovaně vyzýval, aby všichni „patrioti“ dorazili šestého ledna do Washingtonu, kde měl Kongres oficiálně potvrdit vítězství demokrata Joea Bidena v listopadových prezidentských volbách.

FBI zatkla rovněž Adama Christiana Johnsona, který na fotografii velmi často zobrazované v médiích mává do objektivu s rozjařeným výrazem, zatímco v druhé ruce nese řečnický pultík ze sálu dolní komory Kongresu. Johnson, který pochází z Floridy, svůj pochod Kapitolem rovněž živě vysílal na sociálních sítích.

čt24

  Šéfka EK: Rusko bychom v podstatě odstřihli od finančních trhů

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com