Hlavní favorité prezidentských voleb na Slovensku jsou v dalším sporu

Dva hlavní favorité letošních březnových prezidenských voleb na Slovensku, předseda parlamentu Peter Pellegrini a exministr zahraničí Ivan Korčok, se po rozdílném názoru na změny v trestním právu dostali nově do sporu ohledně případného posílení zahraniční politiky Evropské unie na úkor členských států. Opětovně si přitom posílali vzkazy přes sociální síť. Pellegrini už dříve odmítl Korčokův návrh na společnou debatu ohledně snížení trestních sazeb či zrušení elitního útvaru prokuratury, které kritizuje také Korčok a které vládní poslanci včetně Pellegriniho prosadili při hlasování minulý týden.

„Považuji za velmi nebezpečné pro národně-státní zájmy Slovenské republiky, když opoziční prezidentský kandidát Ivan Korčok otevřeně mluví o zrušení práva veta v oblasti zahraniční politiky. Zjevně se nezbavil nánosů uvažování, že jakékoliv cizí zájmy jsou mu přednější, že národně-státní zájem Slovenské republiky,“ řekl Pellegrini, který je šéfem vládní strany Hlas-sociální demokracie a který má podle dřívějších sondáží největší šanci stát se novou hlavou slovenského státu. Tvrdil rovněž, že Korčokovi nezáleží na vlastní zemi a jejích obyvatelích a že chce pouze přijímat příkazy a rozhodnutí silnějších.

„Pan Pellegrini se v nouzi opět pustil do strašení a tentokráte se ohání ´národně-státními zájmy´. Myslel jsem si, že Peter Pellegrini vydrží trochu déle, než odhalí své autentické postoje k Evropské unii, a zejména ke Slovensku,“ uvedl v reakci kariérní diplomat Korčok. Dodal, že je pro silnější EU v oblasti zahraniční politiky, protože to je podle něj slovenský zájem a zároveň odpověď na to, zda EU bude nadále bezvýznamný hráč ve světě. Opět přitom vyzval Pellegriniho ke společné diskusi.

Korčok také opětoval kritiku na adresu Pellegriniho, když v reakci na dopady schválených změn ve slovenském trestním právu uvedl, že národně-státním zájmem je neřídit z pozice předsedy parlamentu plošné amnestie pro zloděje, násilníky a úplatkáře a také neohrožovat čerpání evropských peněz. Zastavení evropských zdrojů podle Korčoka hrozí Slovensku právě kvůli vládní novele trestního zákoníku a ohrožování právního státu.

  Noční útok ruské armády zanechal v Oděse katedrálu Proměnění Páně a ikonické památky v troskách

Korčok byl většinu předchozího volebního období slovenským ministrem zahraničí. Předtím na ministerstvu zahraničí a ve slovenské diplomacii pracoval rovněž v době dřívějšího vládnutí strany Směr-sociální demokracie nynějšího slovenského premiéra Roberta Fica, ve které v minulosti dlouhou dobu zase působil Pellegrini.

Národně-státní zájmy v souvislosti s právem veta při rozhodování EU obhajoval v uplynulých dnech také Fico, který podporuje v prezidentské volbě Pellegriniho. Fico proti politickým soupeřům už v minulosti využíval různá nacionalistická témata.

Současná Ficova vláda, která nastoupila do úřadu loni v říjnu, ve svém programovém prohlášení uvedla, že hodlá vystupovat proti zrušení práva veta při přijímání těch rozhodnutí EU, která vyžadují jednomyslný souhlas všech členských států. Nesouhlasí ani s neodůvodněným přesouváním kompetenci od členských zemí evropského bloku k samotné EU.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com