V Itálii přibylo přes 600 nemocných. V Číně se nakazilo koronavirem nejméně lidí od ledna

V Itálii bylo v pátek téměř 4 tisíce pacientů s potvrzenou nákazou novým typem koronaviru. Ve srovnání se čtvrtkem přibylo 620 nových případů. Zemřelo 49 lidí, celkem si epidemie v zemi vyžádala 197 životů, citovala agentura ANSA vedoucího italského úřadu veřejné ochrany Angela Borrelliho.

Nic se nemění na tom, že nejhůře je zasažena Lombardie, kde je více než polovina z celkového počtu nemocných a je odtud i většina obětí – v pátek zemřelo v regionu 37 lidí. Přes 800 nemocných dále je v regionu Emilia-Romagna, více než 450 v Benátsku a přes sto ještě v Piemontu a regionu Marche. Například v provincii Bolzano, Umbrii nebo na Sardinii naopak zaznamenali jen jednotky případů.

V Česku nicméně od půlnoci z pátku na sobotu platí povinná karanténa pro každého, kdo Itálii navštívil, bez ohledu na region, kam jel. Všichni lidé s trvalým pobytem v Česku musí po návratu pod hrozbou třímilionové pokuty zůstat dva týdny doma.

V Číně počet nových případů poklesl, méně je i obětí

Zatímco v Itálii se poslední dva týdny situace prudce zhoršuje a lze ji podle dat Světové zdravotnické organizace považovat za aktuálně nejhůře zasaženou zemi světa, v Číně, odkud se nemoc COVID-19 začala šířit, počty nových případů v pátek výrazně poklesly. Úřady navíc tvrdí, že čtvrtina těch, u kterých se nákaza potvrdila, si ji přivezli ze zahraničí.

V pevninské Číně – ke které se nepočítá autonomní Hongkong ani Macao – bylo v pátek 99 nových případů a zemřelo 28 lidí. Všechna úmrtí v pevninské Číně přitom hlásí provincie Chu-pej, která je epicentrem nákazy. Jde ale o pokles a počet nově nakažených je vůbec nejnižší od 20. ledna, kdy čínské úřady začaly údaje zveřejňovat. Celkem od počátku šíření koronaviru Čína eviduje přes 80 600 nakažených a 3070 obětí.

  Co děláme ve vztahu s Ruskem špatně? Kandidát SPD Bašta odpoví v Rozstřelu

K zemím, kde se koronavirus šíří nejvíce, patří v současnosti kromě Itálie a Číny také Írán a Jižní Korea. Zatímco v pátek oznámil Soul jen necelé dvě stovky nových případů nákazy koronavirem, v sobotu hlásilo Středisko pro kontrolu nemocí a prevnci 448 nově nemocných. Dva lidé zemřeli, celkem již je v zemi 46 obětí.

Nové případy na Slovensku, další úmrtí v USA

Slovensko až do pátku platilo za poslední středoevropskou zemi bez koronaviru. To se změnilo, když byl pozitivně testován dvaapadesátiletý muž z okolí Bratislavy. Bylo ale pravděpodobné, že nezůstane sám, protože nebyl v poslední době v zahraničí – na rozdíl od jeho syna. Že je mladší muž, který byl v Itálii, nakažen rovněž, oznámily slovenské úřady v sobotu.

„Slovensko tak hlásí tři pozitivní případy a zná i pacienta ‚nula‘, tedy prvního nosiče daného onemocnění. Je to syn, který byl v polovině února na výletě v italských Benátkách,“ uvedlo v prohlášení slovenské ministerstvo zdravotnictví. Navíc se koronavirus potvrdil i u manželky staršího muže.

Z hlediska počtu nakažených jsou poměrně málo zasažené Spojené státy, kde je však vysoká smrtnost koronaviru. Že zemře pět až šest procent lidí s potvrzenou nákazou – zatímco ve většině zemí se pohybuje smrtnost kolem jednoho procenta, v Itálii a Číně mezi třemi a čtyřmi procenty – podle některých vědců může ukazovat i na to, že je v zemi množství nediagnostikovaných případů.

V pátek oznámily americké úřady úmrtí dvou dalších lidí – v obou případě jsou obětmi floridští senioři. Počet obětí viru v celých Spojených státech tak dosáhl 17 a počet nakažených 335.

Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com