Koronavirus potvrzen u 65 milionů lidí, Rakousko plošně testuje

ct24.ceskatelevize.cz

Koronavirus se od počátku pandemie celosvětově prokázal u více než 65 milionů lidí, přes 1,5 milionu z toho zemřelo, uvádí Univerzita Johnse Hopkinse. V Rakousku dnes začalo plošné testování na koronavirus na úrovni spolkových zemí. Otestovat se mohou nechat všichni lidé z Vídně, Tyrolska a Vorarlberska.

Koronavirus se celosvětově potvrdil u více než 65 milionů lidí

Koronavirus se od počátku pandemie celosvětově prokázal u více než 65 milionů lidí, přes 1,5 milionu z toho zemřelo. Vyplývá to ze statistik Univerzity Johnse Hopkinse (JHU), která vývoj pandemie covidu-19 globálně monitoruje. V absolutních číslech je nejhůře zasaženým regionem Evropa, kde jen za minulý týden přibylo 1,7 milionu nových případů, píše agentura AFP.

Koronavirus, který způsobuje onemocnění covid-19, se patrně mezi lidmi začal šířit před rokem v Číně. Od té doby k dnešním 11:00 SEČ zdravotnické úřady světových zemí nahlásily na 65,287.599 infekcí a 1,507.580 obětí. Evropské země z celkové bilance registrují na 19 milionů nakažených.

V absolutních počtech mají nejvíce nakažených Spojené státy se zhruba 328 miliony obyvatel, které registrují přes 14 milionů infikovaných. Následuje Latinská Amerika a Karibik s 13,3 miliony nakažených a Asie s 12,6 miliony. Blízký východ hlásí okolo 3,4 milionu infekcí, Afrika 2,2 milionu a nejmenší počet nakažených má málo zalidněná a izolovaná Oceánie se zhruba 30.000 potvrzených případů.

V části Rakouska začalo hromadné testování na koronavirus 

V Rakousku dnes začalo plošné testování na koronavirus na úrovni spolkových zemí. Otestovat se mohou nechat obyvatelé Vídně, Tyrolska a Vorarlberska. Zájem byl od brzkého rána značný, testování ale doprovázely problémy s elektronickým systémem, informovala rakouská média. Na podzim už se hromadně testovalo také na Slovensku či v severoitalské autonomní provincii Jižní Tyrolsko.

Ve Vídni a tyrolské metropoli Innsbrucku se podle stanice ORF od časného rána tvořily před testovacími středisky dlouhé fronty. V hlavním městě se mohou lidé nechat otestovat až do 13. prosince, a to na třech místech. Projekt má na starosti armáda. Kapacita je až 150.000 testů denně. Vídeň má téměř dva miliony obyvatel. Ve dvou západních spolkových zemích potrvá testování jen do neděle.

Ve Vídni i Tyrolsku se dnes potýkali s masivním výpadkem systému, do kterého se měla zanášet data o testovaných. „Na testované to nemělo žádný vliv,“ zdůraznil brigádní generál Kurt Wagner. Podle něj museli ale vojáci zaznamenávat všechny informace na papír a až později je zanesou do elektronického systému. V Tyrolsku kvůli problémům se systémem dostávali lidé zprávy o negativním výsledku buď se značným zpožděním nebo vůbec.

  Německý lékař očkuje vlastním preparátem, čelí trestním oznámením

Příští týden by se mělo hromadně testovat také v dalších šesti rakouských spolkových zemích. Testování je dobrovolné. Vláda kancléře Sebastiana Kurze ale doufá, že se nechá před Vánoci otestovat co nejvíce lidí. Kromě plošného testování v jednotlivých zemích se budou moci od soboty nechat zvlášť otestovat rakouští učitelé a v pondělí i policisté.

Některé spolkové země hodlají nejprve nasadit antigenní testy. Lidé, kterým tento test vyjde pozitivně, budou následně pozváni ještě na kontrolní PCR test, který je dražší, ale spolehlivější než test antigenní.

Cílem akce, při které pomáhá i armáda, je odhalit především ty nakažené, kteří nevykazují žádné příznaky. Vláda nestanovila, kolik lidí by chtěla otestovat. Podle odbornice Niki Popperové by bylo úspěchem, kdyby si testy nechalo udělat šest z téměř devíti milionů obyvatel.

Rakousko se inspirovalo na Slovensku, které plošně testovalo o dvou víkendech na přelomu října a listopadu. Test měli absolvovat všichni obyvatelé mezi deseti a 65 lety. O prvním víkendu se zapojily dvě třetiny z téměř 5,5 milionu Slováků, během druhého se testovalo jen v okresech, kde byla nákaza více rozšířená. Celkem se odhalilo asi 51.500 nakažených.

Slovákům, kteří se nenechali dobrovolně otestovat a nemohli tak předložit negativní výsledek testu, hrozila určitá omezení pohybu. V Rakousku žádné podobné opatření nechystají.

Na rozdíl od Rakouska a Slovenska nepovažuje Německo hromadné testování v boji s koronavirem za smysluplné. Mluvčí ministerstva zdravotnictví dnes uvedl, že se bude Německo na doporučení Institutu Roberta Kocha soustředit na „cílené testování“. Němečtí odborníci se totiž podle něj domnívají, že je lepší „jít vždy tam, kde se objeví případy nákazy“.

V Rakousku od 17. listopadu platí přísná plošná uzávěra, která skončí v neděli. V pondělí se otevřou školy, obchody, muzea či provozovny služeb. Restaurace a hotely budou zavřené až do 6. ledna. Lyžovat se bude moci už od 24. prosince. Od 19. prosince do 10. ledna ale budou muset všichni lidé přijíždějící z rizikových oblastí v zahraničí na deset dní do karantény. Možnost vyjet na svah tak budou mít prakticky jen místní.

  Zbraně pod kontrolou. 8 argumentů ve prospěch skutečnosti, že západní zbraně jsou na Ukrajině v bezpečných rukou.

Za posledních 24 hodin se v Rakousku nákaza koronavirem prokázala u 3851 lidí. S covidem-19 zemřelo 113 nakažených. Ministr zdravotnictví Rudolf Anschober dnes uvedl, že by chtěl do dvou týdnů snížit denní přírůstek zhruba na 1000 případů. Od počátku pandemie se v Rakousku, které má téměř devět milionů obyvatel, infekce virem SARS-CoV-2 prokázala u více než 297.000 lidí, z nich 5648 zemřelo.

USA hlásí dosud nejvyšší denní počet nových infekcí i úmrtí 

Ve Spojených státech se nadále zrychluje šíření koronaviru a statistiky dosahují bezprecedentních hodnot. Za poslední den USA zaregistrovaly přes 217.000 nově nakažených osob a dalších 2879 mrtvých s covidem-19. Oba údaje jsou nejvyšší, jaké od začátku pandemie některá země zaznamenala. Vyplývá to ze statistik americké univerzity Johnse Hopkinse (JHU). Kalifornie se chystá ve vybraných regionech zavést přísná omezení pohybu.

Zdravotničtí experti v poslední době opakovaně varují, že Spojené státy čekají těžké zimní měsíce. Vyzývají přitom Američany k dodržování hygienických a společenských restrikcí. Jejich rady však neuposlechly miliony lidí, kteří se vydali za svými příbuznými při příležitosti Dne díkuvzdání, což podle odborníků povede v příštích dnech k dalšímu nárůstu počtu nových případů a s několikatýdenním zpožděním zřejmě i ke zvýšení statistik zemřelých.

V USA přitom setrvale roste také počet hospitalizovaných s nemocí covid-19, který ve středu poprvé od začátku epidemie překročil 100.000. Lidí v nemocnicích přibývá především ve čtyřech nejlidnatějších státech – Kalifornii, Floridě, New Yorku a Texasu, uvádí iniciativa The COVID Tracking Project. Na mnoha místech již začíná hrozit naplnění kapacit nemocnic, kterým většinou chybí personál.

Kalifornský guvernér Gavin Newsom ve čtvrtek oznámil, že ve většině oblastí státu začnou brzy platit přísná karanténní opatření. Vztahovat se budou na regiony, kde bude na jednotkách intenzivní péče v nemocnicích zbývat jen 15 procent kapacity. Podle Newsoma bude taková situace do konce týdne ve všech oblastech Kalifornii s výjimkou San Franciska a okolí, kde uzávěra začne podle předpokladů ve druhé polovině prosince.

Obyvatelé postižených oblastí budou muset zůstávat doma a vycházet budou moci jen kvůli nezbytným pochůzkám, jako je nákup základních potravin či návštěva lékaře. Povoleno bude i venčení psů nebo individuální sportování. Uzavřeny budou restaurace, které budou moci vydávat jen jídlo s sebou, bary, tělocvičny, kadeřnictví nebo kasina. Povoleny nebudou ani bohoslužby v uzavřených prostorách.

  Putinův teror svobody slova: Rusko vyhlašuje hon na novináře v EU

Očekávané restrikce v Kalifornii jsou zatím nejpřísnější ze všech současných omezení v amerických státech. Restrikce či povinnost nosit roušku však zavádí také řada dalších států, šíření viru totiž postupuje v podstatě ve všech. Stále však chybí centrálně koordinovaný postup proti pandemii, po kterém už týdny volají zdravotničtí experti.

Nadějí na zastavení nákazy je několik vakcín, které prokázaly účinnost v testech a musí nyní projít schvalovacím procesem amerických regulačních úřadů. Expertka krizového štábu Bílého domu Deborah Birxová však ve čtvrtek upozornila, že očkování všech Američanů s vyšším rizikem těžkého průběhu covidu-19 bude trvat přinejmenším týdny, pravděpodobně však měsíce. Úřady přitom varují, že by do února mohlo nákaze podlehnout již 450.000 Američanů, přičemž dosud jich s covidem-19 zemřelo přes 276.000. Nákaza se v USA se zhruba 328 miliony obyvatel prokázala už u 14,14 milionu lidí.

Maďarsko hlásí 189 mrtvých s covidem – rekord druhý den v řadě 

V Maďarsku za poslední den přibylo 189 úmrtí pacientů s koronavirem, vyplývá ze statistiky, kterou dnes zveřejnila maďarská vláda. To je nejvíce od začátku nynější pandemie covidu-19, upozorňuje agentura Reuters. Rekord byl v této zemi překonán druhý den v řadě, ve čtvrtek úřady informovaly o 182 zemřelých.

Maďarsko, které má přibližně stejný počet obyvatel jako Česko, dosud eviduje 5513 úmrtí pacientů s koronavirem. V ČR zemřelo celkem 8641 nakažených.

Podle statistik Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) má v dvoutýdenním průměru Maďarsko čtvrtý nejvyšší počet zemřelých s koronavirem v přepočtu na 100.000 obyvatel v EU. Více jich má jen Bulharsko, Slovinsko a Lichtenštejnsko.

Za poslední den přibylo v Maďarsku 6212 nových případů koronavirové infekce, celkem se nakazilo 238.056 lidí.

Ve snaze zabránit šíření koronaviru vláda premiéra Viktora Orbána před třemi týdny vyhlásila částečnou uzávěru země, platí například zákaz nočního vycházení a uzavřeny jsou střední školy. Kabinet chce v pondělí oznámit, s jakými restrikcemi musí lidé počítat o Vánocích.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com