Omezení při cestování na Slovensko se nebude týkat ani dopravců

irozhlas.cz

Zpřísnění podmínek při cestách na Slovensko z rizikových zemí včetně Česka v souvislosti s koronavirem se nadále nebude vztahovat například na řidiče a posádky v nákladní, autobusové, letecké, lodní či železniční dopravě, dále na osoby při tranzitu přes Slovensko či na diplomaty. Naopak pendleři, tedy lidé mířící za prací, či studenti budou muset mít od pondělí negativní výsledek testu na koronavirus, aby se po příjezdu na Slovensko vyhnuli karanténě. Vyplývá to z nového nařízení hlavního hygienika Slovenska.

Slovenský ministr zdravotnictví Marek Krajčí ještě minulý týden tvrdil, že nově budou muset u sebe výsledek alespoň antigenního testu všechny osoby, které dosud využívaly různé výjimky z nařízení hlavního hygienika, kromě cestujících při tranzitu přes Slovensko. Bratislava mezi rizikové státy kvůli pandemii nemoci covid-19 řadí všechny své sousedy.

Nově by se měli také pendleři měli prokazovat výsledkem laboratorního vyšetření na koronavirus nebo antigenním testem ne starším 14 dnů. „Povinnost se vztahuje na osoby starší sedmi let, které pravidelně překračují hranice za účelem výkonu zaměstnání nebo jiného pracovního vztahu, studia, poskytování nedokladné péče o blízkou osobu a na další osoby, které mají výjimky z izolace a testování po vstupu na naše území,“ uvedlo slovenské ministerstvo vnitra.

Výsledek antigenního testu budou úřady uznávat v případě, že byl vykonán na Slovensku.

Bratislava dlouhodobě uplatňuje omezení pro cesty lidí z rizikových zemí na Slovenska, výjimku dosud měli právě pendleři či studenti.

Slovensko podle premiéra Igora Matoviče od příštího týdne také umožní otevřít ty nyní uzavřené školy, které vyjádřily ochotu zapojit se do pilotního testování žáků a alespoň jednoho z jejich rodičů na koronavirus. Od 26. října se na Slovensku učí distanční formou žáci druhého stupně základních škol a také studenti středních či vysokých škol, mateřské školy a školy pro žáky na prvním stupni zůstaly v provozu.

  Lukašenko ruší odpočinek a zůstává na Union Resolve 2022

Právě Matovič dlouhodobě podmiňuje uvolňování karanténních omezení hromadným testováním na koronavirus, byť ho za tento postoj kritizovala opozice či část koalice. Na přelomu října a listopadu se v zemi konalo plošné testování obyvatel na koronavirus, které odhalilo tisíce nakažených. Počty potvrzených případů infekce se po předchozím poklesu v zemi začaly v posledním období znovu zvyšovat.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com