Gruzínský parlament hlasoval pro integraci s Evropskou unií a NATO

Rezoluce přijatá gruzínským parlamentem určuje zahraniční politiku země na 4 roky. Mezi klíčové oblasti patřila snaha Gruzie vstoupit do EU a NATO.

Gruzínský parlament přijal rezoluci „O gruzínské zahraniční politice“, jedním z klíčových směrů je přání vstoupit do Evropské unie a Severoatlantické aliance. Informovala o tom v pátek 25. prosince webová stránka parlamentu.

„Pro gruzínskou společnost je evropská a euroatlantická volba historickou volbou zakotvenou v ústavě Gruzie,“ uvedl předseda parlamentního výboru pro zahraniční věci Nikoloz Samkharadze.

Jak je uvedeno ve zprávě, přijaté usnesení by mělo pomoci při plnění volebního slibu strany Gruzínský sen – Demokratická Gruzie (GDG), že do roku 2024 bude Gruzie připravena předložit dokumenty pro vstup do EU.

EU přidělila Gruzii 380 milionů eur
Jak bylo oznámeno 13. prosince, EU v rámci projektu Team Europe od března 2020 přidělila Gruzii 1,5 miliardy lari (asi 380 milionů eur) na pomoc v boji proti následkům pandemie koronavirů. „Téměř dvě třetiny této částky byly poskytnuty ve formě grantu a zbytek – ve formě maximálně zvýhodněného úvěru,“ uvedl vedoucí delegace EU v Gruzii Karl Hartzell.

Jak poznamenal Hartzell, jedná se o jeden z největších balíčků pomoci poskytovaných EU jakékoli zemi na osobu. To podle něj hovoří o silné solidaritě EU s Gruzií na pozadí současné krize způsobené pandemií koronavirů.

Parlamentní volby v Gruzii

Vládní strana GDDG zvítězila v listopadu v parlamentních volbách v Gruzii. Opozice neuznala výsledky prvního kola a odmítla vstoupit do nového parlamentu. Jeho stoupenci požadovali nové hlasování a odvolání šéfa CEC Tamary Zhvany, o které se domnívají, že se podílela na falšování výsledků voleb. Od té doby došlo v Tbilisi k mnoha masovým protestům.

Gruzie je připravena vstoupit do NATO

Dříve, 8. srpna, při dvanáctém výročí zahájení pětidenní války mezi Ruskem a Gruzií, Tbilisi prohlásilo, že je plně připraveno vstoupit do NATO. „Pokračujeme v prohlubování partnerství v našich strategických směrech – jedná se o NATO, USA a Evropskou unii. Gruzie je dnes plně připravena vstoupit do NATO,“ řekl tehdy předseda vlády Giorgi Gakharia.

  Rusko podle Kyjeva odmítá jednat o soustřeďování vojsk u hranic

Zdroj: https://www.dw.com/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com