Opozice a média selhaly, řekl Zeman ve vánočním projevu. Apeloval na veřejnost, aby se nechala očkovat

Prezident Miloš Zeman z Lán tradičně pronesl své vánoční poselství | Foto: Kateřina Šulová | Zdroj: ČTK

Prezident Miloš Zeman v sobotu přednesl své tradiční vánoční poselství ze zámku v Lánech. Zdůraznil především důležitost očkování a apeloval na občany, aby jej podstoupili, jakmile to bude možné. Pochválil také práci vlády během pandemie, kriticky se naopak vymezil vůči opozici a médiím.

Zeman se v projevu vrátil k první vlně epidemie koronaviru a ocenil především roli bývalého ministra zdravotnictví Romana Prymuly. Současná situace je podle něj vážnější než na jaře a je tak třeba v opatřeních pokračovat. „Jen hlupák opakuje stejnou chybu dvakrát, zatímco inteligent se dopouští nových chyb. Proto si myslím, že bychom neměli podléhat pokušení vyzývat k dalšímu uvolnění, jakkoli populární by to bylo,“ řekl Zeman.

Velký důraz kladl Zeman na očkování. To považuje za „svítání“ v dlouhé krizi. „Chci všechny občany vyzvat, aby se nechali očkovat a nedali na ty, kteří vyzývají, abychom nenosili roušky, nenechali se očkovat a žili tak, jako by epidemie vůbec neexistovala,“ apeloval Zeman. „Nemusí to být příjemné, ale bude to užitečné. Pomůžeme nejen sobě, ale především druhým,“ dodal.

Prezident poděkoval i zdravotníkům, hasičům, policistům a vojákům za jejich úsilí během epidemie. A svou podporu vyjádřil i vládě. „Byla ostřelována médii a opozicí a přes některé chyby odvedla poctivou, tvrdou a dobrou práci,“ míní.

Naopak svou kritiku mířil na opozici, která podle něj ve své roli selhala. „Skutečná opozice by měla s vládou spolupracovat a navrhnout vlastní program,“ vysvětlil Zeman. Jako konkrétní příklad nepřímo uvedl odmítnutí poslat svého zástupce do Ústředního krizového štábu ze strany ODS.

Silně pak prezident ve svém projevu odsoudil i média ve vlastnictví podnikatele Zdeňka Bakaly, které označil za „nenávistné“ a „hodné nejhlubšího opovržení“. Kritikům vlády následně vzkázal, aby „nestříleli na provazochodce, protože má svých starostí dost“.

  Počty nakažených covidem mírně rostou, hospitalizovaných ale ubývá

Stav ekonomiky

Zeman se ve vánočním poselství krátce věnoval i ekonomice poškozené dopady pandemie. Většina problémů se podle něj dotýká především služeb, jádro ekonomiky, do něhož patří například průmysl nebo zemědělství, zůstalo nedotčené.

Vládu pak pochválil za „odvahu se zadlužit“ a ocenil podpůrný program COVID III. Za klíčovou považuje podporu podnikatelů formou dlouhodobých úvěrů se zvýhodněnou úrokovou sazbou, s odloženou dobou splatnosti a státní garancí. „Věřím, že skuteční podnikatelé s pomocí tohoto úvěrového rámce dokáží své firmy oživit a dovést je k prosperitě,“ řekl prezident.

Volby a sucho

Prezident se v projevu také vrátil k podzimním krajským volbám. „Nejsem zastáncem obcházení vítěze voleb, ale na druhé straně si uvědomuji, že pokud vítěz nedostane 51 procent, musí hledat koaličního partnera a to se buď podaří nebo nepodaří,“ uvedl k situaci v krajích, kde vznikly koalice proti hnutí ANO.

Termín parlamentních voleb plánuje Zeman vypsat na začátek října. Chce tak dát kandidujícím stranám a hnutím čas na kampaň, která bude podle něj netradiční a ve velkém bude využívat hlavně moderních technologie.

„Byl bych rád, kdyby všechny kandidující subjekty, předložily jasný a srozumitelný program. Věřím, že kandidáty budou lidé, kteří už něco v životě dokázali, a nikoliv lidé, kteří se vynoří z neznáma a řeknou, že sice nic nedokázali, ale slibují, že budou hodně pracovat. Takových lidí se varujte,“ zdůraznil Zeman.

V závěru projevu se prezident v souvislosti se „zběsilou propagandou“ kolem vakcíny proti koronaviru a roušek vrátil i k problematice sucha. „Zažil jsem klimatické šílence, kteří říkali, že letošní rok bude největší sucho za 500 let. A poté začalo intenzivně pršet. Věřte svému zdravému rozumu a nenechte se vykolejit těmi, kteří se snaží upoutat vaší pozornost na základě věcných neznalostí,“ uvedl.

Zdroj: https://www.irozhlas.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com