Vláda umožní návštěvy ve zdravotnických zařízeních

plzen.rozhlas.cz

Vládní opatření nově umožní návštěvy v nemocnicích. V zařízeních dlouhodobé a následné péče bude nutný negativní test na covid-19 a respirátor, řekl po dnešním jednání kabinetu novinářům ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). V případě lůžek akutní péče budou vyžadována hygienická a protiepidemická opatření, zejména respirátory, dodal ministr.

Vládní krizové opatření aktuálně návštěvy pacientů ve zdravotnických zařízeních zakazuje. Výjimku mají návštěvy u nezletilých, pacientů s omezenou svéprávností, pacientů v hospicích a v terminálním stadiu nevyléčitelného onemocnění. Při splnění podmínek je možná i přítomnost další osoby u porodu.

V zařízeních sociálních služeb a domovech pro seniory platí aktuálně pro návštěvy podobné výjimky. Možné jsou ale také v případě, kdy návštěva absolvuje s negativním výsledkem test na covid-19, nebo nemoc prodělala v posledních třech měsících. Návštěva musí mít alespoň respirátor FFP2. „V rámci sociálních služeb došlo k prodloužení (opatření),“ uvedl Blatný.

Ministr dodal, že změny se týkají zdravotnických zařízení, kde dlouhodobě návštěvy možné nebyly. „V zařízeních dlouhodobé péče je režim v podstatě stejný jako v domovech seniorů. Zjednodušeně – test a respirátor,“ uvedl Blatný. Je podle něj podstatné, aby návštěvy nebyly pro hospitalizované rizikem. V případě lůžek akutní péče bude nutné naplnit hygienické a protiepidemické požadavky, opět se jedná zejména o nasazení respirátoru.

Opatření o zákazu návštěv dosud platilo podobně jako další vládní restrikce do 10. ledna. Kabinet dnes prodloužil platnost svých usnesení do 22. ledna, kdy má podle stávajícího rozhodnutí skončit i nouzový stav. Kromě úprav v režimu návštěv zůstala opatření většinou ve stávající podobě.

Autor: ČTK

  Lipavský věří, že Netanjahu zklidní vnitropolitickou situaci v Izraeli

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com