Skauti dnes rozvezou po Česku betlémské světlo

novinky.cz

Skauti dnes rozvezou vlaky po republice betlémské světlo, které před týdnem převzali na hraničním přechodu s Rakouskem. Na vlaky pak navážou další rozvozy do míst, kam koleje nevedou. Na pražské hlavní nádraží dorazí vlak s plamínkem zažehnutým v Betlémě před 10:00. Odpoledne budou skautští kurýři tento novodobý symbol Vánoc rozvážet po hlavním městě historickou tramvají.

Skauti se o šíření betlémského světla v Česku letos starají po dvaatřicáté, tentokrát akci doprovází opatření proti šíření koronaviru. Na rozdíl od předchozích let si skauti kvůli pandemii koronaviru nejeli pro plamínek do Vídně, ale převzali ho minulou neděli na hraničním přechodu Mikulov-Drasenhofen od rakouských kolegů. Na rozvozu plamínku po ČR se podle organizátorů nic nemění, vyjma dodržování epidemických opatření, tedy bezpečnostních rozestupů, roušek a podobně.

„Poselství naděje, světla, jež překonává tmu, které plamínek přináší, je letos ještě aktuálnější než jindy,“ uvedla mluvčí akce Zuzana Hrbková.

V Praze si lidé mohou dnes přijít s lucerničkou pro betlémské světlo k historické tramvaji, která bude jezdit po městě od 13:00 do zhruba 19:00. Kvůli opatřením souvisejícím s koronavirovou epidemií se tentokrát však nebudou moci tramvají svézt a světlo si mohou vyzvednout jen na jejích devíti zastávkách. První z nich bude ve vozovně Střešovice od 12:45 a poslední bude Královka do 18:55. V každé zastávce bude betlémské světlo k dispozici 15 až 20 minut, sdělili ČTK zástupci pražského dopravního podniku.

Podrobný rozpis trasy je na webu betlemskesvetlo.cz, kde lidé rovněž najdou všechny aktuality, včetně seznamu míst, kde si plamínek mohou vyzvednout.

Tradice betlémského světla, které putuje Evropou, se zrodila v roce 1986 v Rakousku. Cílem je šířit zároveň s plamínkem myšlenku pokoje, přátelství a míru. Betlémské světlo je pro věřící symbolem naděje, světla, jež překonává tmu. V Česku se o jeho šíření starají skauti a skautky. Akce stojí na stovkách dobrovolníků, plamínek je tak rovněž symbolem nezištnosti a lidské vzájemnosti.

  Stovky měst a obcí na Moravě dnes vyvěsí moravskou vlajku

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com