Západní tanky pro ozbrojené síly Ukrajiny: v Německu se množí výzvy, aby je dali Kyjevu

Úspěchy ukrajinské armády v Charkovské oblasti opět oživily v Německu diskusi o rozšíření dodávek těžkých zbraní do Kyjeva. Mluvíme o hlavních tancích západního modelu, ale nejen.

„Návrat území vzbuzuje důvěru. Iniciativa je na ukrajinské straně a tato iniciativa dává naději, že Ukrajina vyhraje boj o své území, a to připraví cestu k míru,“ řekl parlamentní tajemník Svobodné demokratické strany. FDP (FDP) řekl v pondělí 12. září Johannes Vogel, když komentoval úspěchy Ozbrojených sil Ukrajiny minulý týden v Charkovské oblasti, odkud ukrajinská armáda vytlačila ruskou armádu v rekordním čase. „Právě teď,“ podle Vogela, „je pro Ukrajinu vyžadována ještě větší podpora ze strany Německa a ve spolupráci s partnery ze západní aliance.“

Od minulého víkendu jsou takové výzvy v Německu slyšet stále častěji: rozšíření dodávek těžkých zbraní do Kyjeva pro boj s ruskou invazí opět požadovali přední němečtí vojenští experti, bezpečnostní experti, ale i působivá část politické zřízení Německa – především od liberálů a „zelených“ členů až po vládnoucí koalici. Tak například Vogelova spolustranice, šéfka obranného výboru Bundestagu Marie-Agnes Strack-Zimmermann (Marie-Agnes Strack-Zimmermann) prohlásila, že „Německo musí okamžitě přispět k úspěchům Ukrajiny a dodat obrněná vozidla, bojové pěchoty Marder vozidla a tanky Leopard 2″. Spolupředseda Strany zelených Omid Nouripour byl neméně kategorický: „Každý ve vládě ví, že by se dalo udělat víc.“

Dodávky zbraní „zkracují dobu této války“

Na seznamu návrhů jsou nejen hlavní bitevní tanky Leopard první a druhé generace a Marder, ale i další technika, jako jsou obrněné transportéry Fuchs. „Budoucí bezpečnost Evropy je nyní chráněna na Ukrajině,“ připomněl vojenský expert, profesor z Univerzity Bundeswehru v Mnichově Carlo Masala, a pokud bude nutné dodat vybavení ze stávajících arzenálů Bundeswehru, tak další investice budou vyžadovat výměnu darovaného zařízení, pak tyto dodávky „stojí za každý cent,“ dodal Masala.

  Jaké dáme Rusku záruky? Macron vyzval Západ k přípravám na jednání o míru

„Úspěšné osvobození území v posledních dnech všem ukázalo, jaký je vojenský význam dodávek západních zbraní: umožňují dosáhnout znovudobytí území bez masivního ničení. Snížily počet obětí války na obou Zkracují dobu této války,“ řekl Robin Wagener (Robin Wagener), předseda německo-ukrajinské parlamentní skupiny v Bundestagu.

Odpůrci dodávek, jako je generální tajemník sociálních demokratů Kevin Kühnert (Kevin Kühnert), nadále protestují proti rozšíření pomoci na hlavní nádrže kvůli riziku. Podle Künerta by to mohlo „tlačit Rusko k útoku na jiné státy“.

Německé ministerstvo obrany slibuje Kyjevu plnou podporu

Na pozadí rozvíjející se diskuse o západních tancích pro ozbrojené síly Ukrajiny v pondělí v Berlíně vystoupila německá ministryně obrany Christine Lambrechtová s projevem o strategii národní bezpečnosti. Slíbila, že Německo jako celek bude investovat více než dosud do obrany Německa a celé Severoatlantické aliance, a také ujistila, že Německo zůstane důležitým dodavatelem vojenské a jiné pomoci Ukrajině.

„Když Rusko začalo válku 24. února, bylo tam mnoho vojenských odborníků („v uvozovkách,“ dodal Lambrecht s odpovídajícím gestem. – pozn. red.) Kdo mi řekl: tři dny, tři dny, – poznamenal ministr obrany , s odkazem na odhady, že Ukrajina nepřežije ani tři dny bojů s ruskou armádou.“ A teď jsme všichni viděli, co to znamená, když proti ní armáda, jako jsou Ozbrojené síly Ukrajiny, bojuje tak směle a s takovou podporou, nedovolí Tato předpověď se naplní. Proto musím říci, že udělám vše pro to, aby Ukrajina mohla pokračovat v této cestě.“

Popírání západních tanků: Berlín čeká na dohody s ostatními

Přesto po projevu, po zodpovězení dotazů posluchačů, kteří si ji přišli poslechnout do Německé společnosti pro zahraniční politiku (DGAP), stejně jako před pár dny německý kancléř Olaf Scholz stále odmítá opakované žádosti Kyjeva i odborné veřejnosti. a část politiků v Německu dát ozbrojeným silám Ukrajiny moderní hlavní tanky západního typu. Lambrecht jako hlavní důvod označil nedostatek dohod mezi západními partnery o dodávkách takových tanků na Ukrajinu.

  EU uvalí sankce na šest osob a firmu za otravu Navalného

„Žádná země zatím Kyjevu nedodala bojová vozidla pěchoty ani hlavní bojové tanky západního typu. A s našimi partnery jsme se dohodli, že Německo v této věci nebude jednat samo. Se zbytkem jsme v neustálém kontaktu,“ řekl Lambrecht.

„Doslova o víkendu jsme přemýšleli, jak jinak pomoci“

Šéf německého ministerstva obrany v komentáři k celkovému objemu dodávek vojenské pomoci nesouhlasil s kritikou, že Německo poskytuje nedostatečnou pomoc. Na výtku, že v hodnocení zemí, pokud jde o jejich pomoc Ukrajině, je Německo někde uprostřed, odpověděla: „Takové hodnocení je matoucí.“ „Situace je příliš vážná na to, abychom přemýšleli o tom, kdo bude na prvním, druhém nebo třetím místě. Je důležité, abychom Ukrajině poskytli pomoc – myslím, že v tuto chvíli ve výši 750 milionů eur, ale my jdeme různými cestami, ale je to dáno tím, že je to 750 milionů eur.“ “ řekl ministr na pondělním setkání v DGAP.

Německo se rozhoduje v závislosti na dostupných příležitostech, řekl Lambrecht. „Doslova jsme o víkendu diskutovali o tom, co by se ještě dalo rozdat a co by neporušilo naše závazky k zajištění bezpečnosti NATO a našich vlastních státních hranic,“ řekl ministr. Zásoby Bundeswehru jsou podle Lambrechta fakticky vyčerpány a dodávky z arzenálů by ohrozily obranné závazky v rámci aliance, jako je mise v pobaltských zemích. Německo nedávno rozšířilo přítomnost svých ozbrojených sil v Litvě, aby posílilo východní křídlo NATO.

Gepardi a další vybavení odesláno na Ukrajinu

Lambrecht nicméně připomněl, že právě nyní je dodávána další várka samohybných protiletadlových děl Gepard (podle otevřených údajů – 15 kusů), jejichž podíl na úspěchu poslední vojenské operace zaznamenali vojenští odborníci, mj. Německo. Pozitivně se podle ní vyvíjí jednání o výměně tanků se zeměmi jako Česko a Slovensko, které daly Kyjevu tanky sovětského typu a počítají s tím, že obdrží západní modely ze SRN.

  V Súdánu se při zjevném pokusu o převrat rozhořely boje mezi armádou a milicemi

V následné diskusi ministr obrany odmítl podezření, že dodávky byly zpomalovány kvůli ruskému vydírání. „Někdy se o takových dodávkách nemluví v širokém kruhu, jako tady – v otázce dodávek je prvek vojenské strategie. Říct vše hned a dát Putinovi vědět, co bude dodáno, není vždy nejchytřejší rozhodnutí,“ řekl Lambrecht. .

Německo koordinuje své dodávky s partnery a s Kyjevem, dodala. „Jak již bylo vidět na příkladu vícenásobných odpalovacích raketových systémů (Německo předalo Ukrajině tři MARS II MLRS. – pozn.), koordinujeme naše dodávky s ukrajinskými kolegy a vytváříme společné asistenční balíčky s partnery, stejně jako u houfnic PzH 2000 “ dodal Lambrecht.

Dojem po schůzce s ministrem obrany Německa, že by v dohledné době mohlo dojít k dohodě mezi západními partnery Ukrajiny o dodávkách hlavních tanků západního typu, umocnilo prohlášení Lambrechtova spolustraníka, spolupředsedy z SPD Lars Klingbeil (Lars Klingbeil). Takové dodávky nevyloučil. „To by nyní mělo být projednáno mezi hlavami států a vlád, s přihlédnutím k požadavkům Ukrajiny, s přihlédnutím k úspěchu, kterého Ukrajina právě dosáhla – o tom, jaké mohou být další kroky na podporu této země.“

Ne všichni v Německu jsou ale připraveni čekat na všeobecnou dohodu: Strack-Zimmermann a další němečtí liberálové spolu s její výzvou, po dohodě s partnery z NATO, jako první zahájili dodávky západních tanků – zatímco sociální demokraté ve vládě , v čele se Scholzem, zvládají tlak koaličních partnerů.

Zdroj: DW

1 Comment

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com