USA plánují uznat Rusko za sponzora terorismu

Washington v souvislosti s ruskou agresí proti Ukrajině nadále zvyšuje tlak na Moskvu. Kromě již zavedených a iniciovaných číselných sankcí proti Rusku podpořil senátní výbor rezoluci, kterou zaregistrovali demokrat Richard Blumenthal a republikán Lindsey Graham, aby byla Ruská federace uznána za stát sponzorující terorismus, a vyzval ministra zahraničí, aby Rusko zařadil na seznam zemí.

Mezi argumenty pro uznání Ruska jako sponzora terorismu senátoři uvedli následující:

  • Ruská vláda na Putinův příkaz podporuje mezinárodní teroristické činy proti politickým oponentům a národním státům;
  • Teroristická kampaň Ruské federace během druhé čečenské války;
  • Vedení nepřátelských akcí proti civilistům v Gruzii během války v roce 2008;
  • Podpora příslušníků nelegálních vojenských formací, kteří se od roku 2014 dopouštějí násilných činů vůči civilnímu obyvatelstvu v Donbasu;
  • Použití vojenských úderů proti civilistům v Sýrii;
  • Poskytování materiální a vojenské podpory Sýrii, která je považována za stát sponzorující terorismus;
  • Teroristické aktivity po celém světě s využitím žoldáků soukromých vojenských společností, jako je Wagner Group; vyslání žoldáků Wagner Group do Kyjeva v únoru 2022 s cílem zavraždit ukrajinského prezidenta Zelenského a členy ukrajinské vlády;
  • Válečné zločiny ruských ozbrojených sil na území Ukrajiny a teror vůči ukrajinským civilistům.

„Toto uznání by bylo v právu USA důležité. Takto uznané jsou pouze čtyři země: Kuba, Sýrie, Írán a Severní Korea. Snažíme se do tohoto seznamu zařadit Rusko, aby bylo páté. Jedná se o společnost, se kterou by mělo být Rusko spojováno. Jsou to totalitní režimy, které nepřinášejí nic dobrého,“ řekl senátor Lindsey Graham.

Graham uvedl, že touto rezolucí americký Kongres vysílá ukrajinskému lidu signál, že USA chápou a podporují vojenskou konfrontaci s Ruskem. A to je také signál pro Rusy – dokud bude v čele Ruska Putin, zůstane tato země izolována od celého civilizovaného světa. A USA nejsou první zemí, která se snaží zákonem zajistit Rusku status sponzora terorismu – první byl litevský Seimas, který uznal Rusko za teroristický stát a ruskou agresi proti Ukrajině za genocidu ukrajinského lidu.

  OSN je výdobytek, SN nefungovala, ukazuje Putin i na osudu ČSR

Pro Litvu a USA se situace zlepšuje a následně se k nim mohou přidat další země, které se domnívají, že Ruská federace páchá zločiny proti lidskosti a podporuje a ospravedlňuje takové zločiny jiných autoritářských a depresivních režimů.

Očekává se, že rezoluce, kterou navrhli senátoři L. Graham a R. Blumenthal a která již byla schválena výborem, bude mít v Senátu podporu obou stran a bude žádat ministra zahraničí, aby uznal Ruskou federaci jako stát sponzorující terorismus a vlastně i ji samotnou.

„Není pochyb o tom, že Rusko v čele s Putinem je státním sponzorem terorismu. To, co udělal, když vydal rozkaz k vstupu na Ukrajinu, byl teroristický čin. Je to válečný zločinec a je zodpovědný za každý zločin spáchaný jeho jménem,“ řekl republikánský senátor James Risch. Vyjádřil přesvědčení, že usnesení získá v obecném hlasování v Senátu značný počet hlasů.

Označení státu za sponzora terorismu umožňuje prezidentovi USA uvalit na něj další sankce, omezit nebo zakázat prodej zbraní a zboží a technologií dvojího užití. Status označeného státu umožňuje zemi odepřít USA hospodářskou pomoc. Kromě toho mohou být diplomatičtí zástupci zemí s určeným statusem zbaveni diplomatické imunity a rodinní příslušníci obětí teroristických činů mohou být oprávněni žádat o odškodnění u soudů Spojených států.

Označení Ruska za sponzora terorismu a jeho zařazení do skupiny států, které podle americké administrativy opakovaně podporují teroristické činy ve světě, by Moskvě zasadilo citelnou ránu – nejenže by Rusko nemohlo přijímat mezinárodní finanční prostředky a pomoc ze zahraničí, ale obchod s ním by se stal velmi toxickým.

Vyhlášení statusu určeného státu pro Rusko je zásadní nejen proto, že jednoznačně splňuje jeho kritéria, ale také proto, že to vyvolá nové kolo sankcí ze strany ostatních zemí. To by mohlo způsobit dlouhodobou izolaci Ruska od Západu, i když se pro něj v podstatě změní jen málo v porovnání s tím, co už má. Zrušit status země jako sponzora terorismu by však bylo obtížné a vyžadovalo by to dlouhou dobu a radikální změnu politiky země. Stojí za zmínku, že Súdán byl ze seznamu zemí sponzorujících terorismus v roce 2020 vyškrtnut až poté, co tato africká země zaplatila 335 milionů dolarů jako odškodné rodinám obětí teroristických činů ve Spojených státech Lze předpokládat, že v případě Ruska to bude mnohem složitější.

  V průzkumu se poprvé víc Rusů vyslovilo pro jednání než pro pokračování války

Dalším důležitým bodem je, že státy, které plánují spolupracovat se zemí sponzorující terorismus, tak budou činit s neustálou kontrolou a opatrností. Ať už na ně dopadne jakákoli z řady sekundárních sankcí, budou muset neustále počítat s názorem Spojených států. A nejde jen o západní země, ale také o Indii a Čínu, které navzdory své nespokojenosti se vším, co se děje, nebudou moci tento postoj vzhledem ke zvláštnostem globálního světa ignorovat.

Deník Washington Post připustil, že označení Ruska za „sponzora terorismu je jednou z nejsilnějších a nejradikálnějších sankcí v arzenálu USA, která se nepoužívala ani za studené války“. A nyní, kdy je pravděpodobnost tohoto rozhodnutí velmi vysoká, bude takový rozhodný krok Washingtonu znamenat „zacementování“ rozkolu mezi Západem a Ruskem, kterému zůstane stále méně manévrovacího prostoru a obnovení vztahů s civilizovaným světem.

USA plánují doplnit rezoluci do příštího balíčku právních předpisů o další podpoře Ukrajiny.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com