Bulharský premiér Borisov podle prognóz zvítězil v parlamentní volbách

seznamzpravy.cz

Konzervativní strana Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB) bulharského premiéra Bojka Borisova podle povolebních odhadů získala nejvyšší počet hlasů v dnešních parlamentních volbách. Podle institutu Alpha Research ji volilo 25,7 procent voličů. O pozici druhé nejsilnější strany v zákonodárném sboru soupeří protestní strana ITN televizního moderátora a hudebníka Slaviho Trifonova a opoziční socialisté. Obě uskupení mají podle prognóz mezi 15 a 17 procenty hlasů. Oficiální výsledky mají být známy do čtyř dnů.

Středopravá strana 61letého Borisova podle prognóz zveřejněných po uzavření volebních místností zůstane největší stranou parlamentu, přijde však o absolutní většinu a v roztříštěném sboru by mohla mít problémy s formováním vládní koalice. GERB ve volbách před čtyřmi lety získala 33,5 procenta hlasů.

Končící Borisovově vládě se podle agentury Reuters podařilo zvýšit průměrný měsíční příjem o více než třetinu, udržela nízký veřejný dluh a Bulharsko dovedla do takzvané čekárny na euro. Borisov, který je premiérem nejchudší členské země Evropské unie takřka bez přestávky od roku 2009, ale neuspěl v potírání korupce ani snaze reformovat justici, což loni vedlo k řadě protestů v ulicích. Kritici Borisova obviňují z toho, že straní místním oligarchům a že finance z evropských fondů směřuje do firem blízkých straně GERB.

Socialisté, hlavní opoziční síla, předvolební kampaň stavěli na obnovení důvěry ve stát a na příslibu snížit chudobu. Podle Alpha Research strana se 17,6 procenta hlasů získala druhé místo, následuje je Trifonovova ITN s 15,2 procenta hlasů.

Podle společnosti Gallup GERB získal 25 procent, v prognóze jej následuje strana ITN, pro kterou hlasovalo 17,1 procenta voličů. Socialisté jsou podle těchto odhadů na třetím místě.

Šanci na získání potřebného počtu hlasů pro vstup do parlamentu mají podle prognóz i dvě další protestní strany; uskupení etnických Turků DPS a nacionalisté z Bulharského národního hnutí (VMRO).

  Spolek: Tálibán unesl jednoho z tlumočníků spolupracujících s armádou

Bulharsko první vlnu pandemie zvládlo podle agentury Reuters relativně dobře, ale nyní už si podobně jako další země ve střední a východní Evropě příliš dobře nevede. Třetí vlna infekcí způsobila obavy o volební účast, podle údajů zveřejněných dvě hodiny před uzavřením volebních místností však hlasovat přišlo bezmála 40 procent voličů. Ve stejný čas v roce 2017 byla volební účast 42 procent.

Země se sedmi miliony obyvatel denně vykazuje kolem 4000 nově nakažených koronavirem. V současné době má podle serveru Our World in Data po Maďarsku v EU druhou nejvyšší míru úmrtnosti v souvislosti s covidem-19.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com