Biden při připomínce útoků z 11. září slíbil, že bude USA bránit před terorismem

irozhlas.cz

Americký prezident Joe Biden v neděli při připomínce útoků na USA z 11. září 2001 přislíbil, že bude po loňském stažení amerických vojsk z Afghánistánu pokračovat v obraně Spojených států před terorismem.

Ráno 11. září 2001 unesli atentátníci z teroristické skupiny Al-Káida čtyři letadla, dva stroje narazily do dvou mrakodrapů Světového obchodního centra v New Yorku, třetí do budovy Pentagonu v Arlingtonu u Washingtonu, čtvrtý letoun se zřítil do pole u obce Shanksville v Pensylvánii po souboji cestujících s teroristy. Při atentátech přišlo o život téměř 3000 lidí a USA po nich zahájily boj proti teroristům v Afghánistánu, odkud své vojáky stáhly po dvou desetiletích loni.

„Naše odhodlání zabránit dalšímu útoku na Spojené státy nemá konec,“ řekl Biden na vzpomínkovém ceremoniálu, který se odehrál u Pentagonu za deště, přičemž poukázal na loňské stažení amerických vojsk z Afghánistánu. Vzpomínkové akce k uctění obětí se konaly také v New Yorku a na dalších místech.

Strůjce teroristických útoků, vůdce Al-Káidy Usámu bin Ládina, v květnu 2011 zabilo americké speciální komando v jeho domě v pákistánském Abbottábádu. Jeho nástupce Ajmána Zavahrího, který útoky pomohl koordinovat, USA zabily letos koncem července v Afghánistánu pomocí bezpilotního letounu.

Biden v nedělním projevu u Pentagonu zdůraznil, že Spojené státy na útoky „nikdy nezapomenou a nikdy se nevzdají“. „Budeme pokračovat v monitorování a narušování těchto teroristických aktivit, ať už je odhalíme kdekoli,“ řekl a zároveň připomenul jednotu Američanů po útocích.

První dáma Jill Bidenová v neděli ráno promluvila na ceremoniálu v Pensylvánii, zatímco viceprezidentka Kamala Harrisová s manželem se zúčastnila piety v New Yorku.

ČTK

  Rusko má zájem na rozdmýchání války na Blízkém východě, uvedl Zelensky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com