Slováci rozhodnou, zda novým prezidentem bude Korčok, nebo Pellegrini

Voliči na Slovensku dnes vyberou nového prezidenta. Rozhodující druhé kolo přímé volby hlavy státu favorita nemá, sondáže ukazovaly mimořádně těsný souboj mezi kariérním diplomatem Ivanem Korčokem a předsedou parlamentu a vládní strany Hlas-sociální demokracie Peterem Pellegrinim.

Volební místnosti se zavřou dvě hodiny před půlnocí, následně začne dílčí výsledky hlasování zveřejňovat statistický úřad. Státní volební komise by oficiální výsledky měla vyhlásit v neděli.

Více než 4,3 milionu voličů může hlasovat pouze ve volebních místnostech na Slovensku; volba poštou ze zahraničí ani na slovenských ambasádách v cizině možná není. Mnoho Slováků proto už v pátek vyrazilo z ciziny do vlasti, například z Prahy a Brna dovezl na Slovensko několik stovek mladých lidí zvláštní volební vlak.

Korčok březnové první kolo prezidentských voleb vyhrál s nečekaně vysokým náskokem téměř 124.000 hlasů právě před Pellegrinim. Oba tak postoupili do závěrečného duelu. V něm podle analytiků rozhodnou také sympatizanti neúspěšných prezidentských kandidátů, a to zejména Štefana Harabina, který v prvním kole prezidentských voleb skončil na třetím místě se ziskem přes 264.000 hlasů. Harabinovy voliče se snažil oslovit zejména Pellegrini, který volá po zastavení palby na Ukrajině bránící se ruské invazi a prosazuje mírová jednání před dodávkami zbraní Kyjevu.

Exministr zahraničí Korčok, jenž má proevropské názory, je zastáncem liberální demokracie a Ukrajiny, jakož i kritikem některých rozhodnutí nynější vlády premiéra Roberta Fica, se o prezidentský úřad uchází jako občanský kandidát s podporou opozičních stran.

Tříčlenná vládní koalice podpořila Pellegriniho a jeho soupeře v závěru předvolební kampaně označila ve společném prohlášení za protislovenského prezidentského kandidáta a za osobu, která by se jako hlava státu snažila o vytvoření druhého mocenského centra s cílem destruovat vládu a vyvolat předčasné parlamentní volby. Podle Pellegriniho by Korčok byl prezidentem konfliktu a války.

  Podle Morawieckého se spor o Turów odehrává ve stínu voleb v Česku

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com