Astronauti NASA odstartují k Mezinárodní vesmírné stanici v nové lodi Crew Dragon

Po devítileté přestávce se ve středu američtí astronauti vydají k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) opět v americké lodi a z území Spojených států. V případě příznivého počasí má v 22:33 SELČ z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě odstartovat raketa Falcon 9 s lodí Crew Dragon, na jejíž palubě budou astronauti NASA Robert Behnken a Douglas Hurley. Přistání na ISS je plánováno o 19 hodin později.

Kromě toho, že Američané po dlouhé době už nepoletí v ruské lodi Sojuz ani z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu, půjde o významnou událost i z jiného hlediska. Poprvé totiž do vesmíru dostane lidskou posádku soukromý dopravce. Nosná raketa Falcon 9 a loď Crew Dragon patří společnosti SpaceX podnikatele Elona Muska.

NASA se stala závislou na ruské vesmírné agentuře Roskosmos po ukončení programu raketoplánů v polovině roku 2011. Zbavit se této závislosti je pro Američany nejen otázkou prestiže, ale i nákladnosti.

Mluvčí NASA Stephanie Schierholzová nedávno sdělila, že místo pro jednoho astronauta v Sojuzu bude na plánovaný podzimní let stát více než 90 milionů dolarů (přes 2,2 miliardy korun).

Na start se připravují astronauti Robert Behnken a Douglas Hurley. Ti podle šéfredaktora serveru Kosmonautix Dušan Majera usednou do křesel kosmické lodi Crew Dragon už přibližně dvě hodiny před startem.

„Zhruba devět minut po startu se astronauti dostanou na oběžnou dráhu, a poté se začnou chystat na přílet k mezinárodní kosmické stanici,“ popsal Majer s tím, že se posádka během té doby sice stihne najíst a vyspat, bude ale také muset provést celou řadu testů.

Let je stále ještě jen testem nové lodě. Zatím se neví, kolik času Behnken a Hurley na ISS stráví. Zda to bude jeden nebo čtyři měsíce, závisí na tom, jak dobře si jejich Crew Dragon povede, ale také na stavu další pilotované lodě Crew Dragon, kterou SpaceX připravuje pro první, už provozní misi těchto vesmírných transportérů, označenou jako Crew-1.

  „Opět budeme velkým národem,“ slíbil Trump při oznámení prezidentské kandidatury

Roky příprav a testů

Podle Majera startu přecházely roky zkoušek, příprav a testů, ve kterých se ověřovala funkčnost všech jednotlivých systémů. „Asi nejviditelnější test proběhl v loňském roce, kdy to byla nepilotovaná testovací mise lodi Crew Dragon, která dorazila k mezinárodní kosmické stanici a zhruba týden po startu se bez problémů vrátila,“ popsal.

„Z hlediska bezpečnosti byla velice důležitá zkouška, která proběhla letos v lednu – a to byl test záchranného systému za letu,“ dodal Majer.

Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com