Bič na uprchlé Rusy. Senátor je chce připravit o peníze za práci na dálku

Po vyhlášení částečné mobilizace z Ruska uprchly stovky tisíc lidí. Na ty si nyní chce došlápnout ruský senátor. Chce jim „snížit komfort pobytu v zahraničí“, konkrétně omezit možnost práce na dálku pro ruské firmy.

Přestože po vyhlášení částečné mobilizace utekli, spousta Rusů si udržuje na vlast silné vazby. I ty se teď zřejmě Moskva chystá přetrhat.

Rusko varuje, že omezí možnost práce na dálku pro osoby, které zemi po vyhlášení mobilizace opustily. Senátor za vládnoucí stranu Jednotné Rusko Andrej Klišas pro ruský list Vedomosti uvedl, že by úřady mohly připravit opatření, která by Rusům „snížila komfort zahraničního pobytu“.

„Mnoho z nich uprchlo, ale nadále pracují na dálku v ruských firmách. Můžeme v tomto ohledu změnit zákon a omezit nástroje, které umožňují lidem pracovat v zahraničí a získávat peníze z Ruska, a my pak nemůžeme zjistit, zda platí všechny daně? Můžeme,“ řekl Klišas podle ruské státní agentury.

„Neporušili zákony, ale zachovali se špatně“

Upřesnil také, že omezení práce na dálku v ruských firmách ze zahraničí by se mělo vztahovat na zaměstnance „citlivých“ ekonomických odvětví, jako jsou bezpečnost, doprava nebo veřejný sektor.

Senátor sice připustil změnu předpisů, ale neupřesnil, kterých zákonů přesně by se úprava týkala a jak by vypadala, podotkl list Vedomosti. Není ani jasné, kolika Rusů by se omezení dotklo.

Klišas v rozhovoru trval na tom, že není možné bránit občanům v návratu do Ruska, protože to odporuje ruské ústavě. „Nemyslím si, že lidé, kteří opustili zemi, se dopustili trestného činu: kdyby ano, byly by zahájeny příslušné procesy,“ zdůraznil, ale současně jejich útěk odsoudil jako špatný.

„Musíme je však přesvědčit, aby se vrátili jiným způsobem? Měli bychom jim nabídnout nějaké další výhody? Myslím, že ne. Proč bychom měli lidem, kteří utekli před mobilizací, platit další peníze, aby se vrátili?“ podotkl.

  Zelenskyj: Byl to rok bolesti, smutku a jednoty, letošek bude rokem vítězství

Senátor Klišas je jedním z autorů zákonů o izolaci ruského internetu nebo kontroverzního zákona o fake news, připomněl ruský exilový server Meduza.

Už teď platí vyšší daně

Rusové žijící v zahraničí a pracující na dálku se již podle listu Vedomosti musejí s některými nevýhodami vypořádávat. Ti, kteří opustili zemi a ztratili status ruského daňového rezidenta, již platí vyšší daňovou sazbu, a to 30 procent ze svých pracovních příjmů místo 13.

Po zahájení mobilizace v září odjelo mnoho Rusů do sousedních zemí, především do Kazachstánu, Gruzie a Finska. Do Kazachstánu tehdy odešlo více než 400 tisíc Rusů, do Gruzie více než 700 tisíc. V obou zemích zůstalo asi 100 tisíc Rusů, napsal server Meduza.

Údaje o tom, kolik mužů kvůli mobilizaci uprchlo, se liší napříč nezávislými médii. Ruská média ovšem upozorňovala, že ze země utekl větší počet mužů, než kolik se jich nechalo povolat do armády.

Ministr obrany Sergej Šojgu v říjnu oznámil, že byla částečná mobilizace ukončena, protože se podařilo splnit cíl naverbovat 300 tisíc mužů. Mobilizaci podle médií provázely zmatky, nedostatky a přehmaty, což nakonec připustily i úřady a Putin vyzval k nápravě těchto chyb.

SZ

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com