Čína se rozloučila s bývalým mocným prezidentem Ťiang Ce-minem

V Pekingu se dnes konal pohřeb Ťiang Ce-mina, bývalého mocného čínského prezidenta z let 1993 až 2003 a generálního tajemníka komunistické strany v letech 1989 až 2002. Čínské úřady vyzvaly veřejnost, aby jeho dnešní pohřeb sledovala v přímém televizním přenesu a vyjádřila mu tak úctu, píše agentura Kjódó.

Ťiang byl pohřben v Pekingu ve Velkém sále lidu za přítomnosti vysoce postavených stranických i vojenských funkcionářů včetně prezidenta Si Ťin-pchinga. Poplašné sirény v moment začátku pohřbu (ve 3:00 SEČ) se na tři minuty rozezněly. Po tuto dobu se také zastavil obchod na finančních i akciových trzích.

Bývalý prezident zemřel minulý týden v 96 letech na leukémii a mnohočetné selhání orgánů.

Do čínských dějin se zapsal především díky ekonomickým reformám; přivedl Čínu do Světové obchodní organizace (WTO) a umožnil soukromé podnikání. Země za jeho vlády zažila své nejdelší období hospodářského růstu. Za hranicemi ovšem Ťiang Ce-minovi zůstala nálepka tvrdého autoritářského vůdce.

Čínská vláda za jeho éry tvrdě pronásledovala všechny disidenty, kteří se odvážili zpochybnit monopol komunistické strany, nechávala uvěznit bojovníky za lidská práva a zakázala duchovní hnutí Fa-lun-kung, jež vnímala jako hrozbu.

„Osmdesátá a devadesátá léta byla u nás i v zahraničí obdobím politických bouří, světový socialismus prošel mnoha komplikacemi. Některé západní země na Čínu uvalily takzvané sankce,“ řekl obecenstvu na pohřbu dnes současný prezident Si. „Ťiang ale pokračoval v prosazování reforem, otevírání a posilování stranického pouta vůči lidu. Podporoval čínskou nezávislost, důstojnost, bezpečnost a stabilitu,“ dodal Si.

ČTK

  Dnes začínají platit jednodušší pravidla pro cestování

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com