Reuters: Ukrajina připravuje na protiofenzivu brigádu 40.000 dobrovolníků

Ukrajina připravuje brigádu 40.000 dobrovolníků, kteří mají během chystané protiofenzivy bojovat po boku pravidelné armády, uvedla agentura Reuters. Do jednotek podle ukrajinského ministra vnitra Ihora Klymenka, jehož resort zajišťuje nábor, vstoupili jak bývalí vojáci nebo policisté, tak lidé bez předchozí zkušenosti s boji nebo i ženy.

Ukrajina by podle očekávání mohla do protiofenzivy přejít v nadcházejících týdnech či měsících. Podle agentury Reuters je ale možné, že se Kyjev potýká se vzrůstajícími problémy ohledně odvodů vojáků. Ukrajinskou armádu vyčerpávají boje v oblastech, jako je Bachmut na východě Ukrajiny. O svých ztrátách ale Ukrajina veřejně neinformuje.

Zájemce o vstup do dobrovolnických jednotek lákala výrazná kampaň s reklamami na sociálních sítích i billboardech. Brigádu tvoří osm jednotek s chytlavými názvy jako Spartan, Azov nebo Kara Dag, což je jméno vyhaslého vulkánu na ukrajinském poloostrově Krym, který od roku 2014 okupuje Rusko.

„Chci, aby válka skončila co nejdříve, a doufám, že díky útočné brigádě se tak stane o dost rychleji,“ řekl Reuters muž jménem Alex, který vstoupil do brigády a nyní prochází výcvikem na utajovaném místě na Ukrajině. Alex je povoláním překladatel a žádnou zkušenost s boji nemá.

Ukrajinský ministr vnitra Klymenko agentuře Reuters sdělil, že výcvik vojáků bez předchozí zkušenosti potrvá až čtyři měsíce, zatímco v případě bývalých vojáků a policistů by mohly stačit měsíce dva.

ČTK

  Proruský blogger z Ukrajiny pracuje pro ruskou rozvědku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com