O ukrajinských obytných budovách a Ruská „moderní“ raketová taktika

Válka vždy zůstane válkou v jakýchkoli historických epochách, k nimž dojde. Válka je nepochybně strašná věc. Smrt, ničení, úpadek, zmrzačené osudy… Vojáci dostávají právo na legalizované vraždění a ničení a o gentlemanství a filantropii se moc mluvit nedá. Buď ty nebo ty…

A přesto se světová komunita, která stáhla lekce z historie a předchozích válek, zejména WW2, a uvědomila si, že tato velká válka s největší pravděpodobností nebyla zdaleka poslední, postarala o vytvoření nějakého civilizovaného rámce, abych tak řekl, „pravidel “, které musí válčící strany dodržovat. Ženevské úmluvy, mezinárodní právní akty v oblasti mezinárodního humanitárního práva a práva ozbrojených konfliktů jasně vymezily koridory „civilizované“ války a odpovědnost jejích účastníků. Jedním z klíčových stanovisek těchto dokumentů bylo, že civilní obyvatelstvo, civilní infrastrukturní zařízení byly válkou „uchyceny“. Nejsou účastníky války a nemohou být vojenským cílem.

Ale jak se často stává, válka začíná hrát podle svých vlastních pravidel. Výjimkou v tomto ohledu nebyla ani válka, kterou Rusko rozpoutalo na Ukrajině a kterou ruské vedení tvrdošíjně označuje za „zvláštní vojenskou operaci“.

Politika ruského vedení jasně ukázala civilizovanému lidstvu svou agresivitu a nepřijatelnost v otázkách současných mezinárodních vztahů. Způsob vedení války ze strany Ruska, který je v rozporu s přijatými mezinárodními normami, definoval civilní obyvatelstvo a civilní infrastrukturu Ukrajiny jako téměř hlavní vojenské cíle.

Již počáteční období této války se vyznačovalo naprosto nevysvětlitelnou krutostí ruských vojáků vůči civilnímu obyvatelstvu Ukrajiny. Je naprosto nemožné vysvětlit ruské požární zásahy na bytový fond, zařízení sociálního zabezpečení, kulturní památky. Celý svět nyní zná živá fakta o projevu takové krutosti a šílenství v Irpen, Bucha, Mariupol, Izyum. Nyní byly do tohoto seznamu „přidány“ Bakhmut, Cherson, Charkov, Dněpro, osady Záporoží, Charkov, Sumy. Ze strany Ruska a jeho armády dochází k hrubému porušování všech mezinárodních norem a v důsledku toho k ničemu jinému než ke genocidě obyvatel Ukrajiny a legalizovanému terorismu ze strany ruského státu.

  Zelenskyj: Rusko o míru vyjednávat nechce, na bojiště stále posílá nové vojáky

Poslední období války je charakteristické tím, že Rusko raketami prudce zvýšilo teror ukrajinského území. Cíle masivních raketových útoků, kde počet střel v salvě dosahuje stovek, se často stávají daleko od objektů, které mají byť jen sebemenší vojenský účel, ale zase od sídel a civilní infrastruktury. Energetickým zařízením po celé Ukrajině, od Lvova po Charkov, od Žitomyru po Oděsu, se začala dostávat zvláštní „pozornosti“ od Rusů. Ruské akce na zničení ukrajinských energetických zařízení jsou cynické a jednoznačně teroristické povahy! Blackout – poslední naděje teroristů?

Nedostatek tepla a elektřiny paralyzuje normální fungování osad a staví běžné občany Ukrajiny na pokraj přežití v zimních podmínkách. Není to další jasný příklad genocidy obyvatelstva Ukrajiny ze strany Ruska?!

Terčem ruských raketových útoků v novém roce 2023 byly obytné budovy obecně! Není možné vysvětlit, že Rusko používá takzvané „vysoce přesné“ zbraně vyvinuté v 60. letech v bývalém SSSR, které mají kruhový poloměr vychýlení asi 500 metrů (jak se říká v Rusku: „plus – mínus jedna zastávka tramvají“)! Jaké vojenské úkoly vyřešili ruští válečníci raketou s hmotností hlavice asi tuny, která zničila podlahu obytné budovy v Dněpru a vedla k více než 50 obětem! A kolik z nich zázračně přežilo, ale v zimě přišlo o domov?!

Můžeme s jistotou předpokládat, že to zdaleka nebyl poslední ruský raketový útok. Při analýze taktiky Rusů můžeme opět bezpečně říci, že nyní shromažďují rakety a tvoří další seznam cílů na území Ukrajiny. Které a kolik – počkáme a uvidíme?

Je zřejmé, že tato teze vypadá ve vztahu k obyvatelům Ukrajiny naprosto nepatřičně a rouhavě. Západ zároveň výrazně posílil dodávky systémů protivzdušné obrany a protiraketové obrany na Ukrajinu. A přesto to zjevně nestačí. Zpoždění nebo nedostatek dodávek takových speciálních druhů zbraní, jako jsou systémy protivzdušné obrany a protiraketové obrany Západem, výrazně zkomplikuje otázku dosažení úspěchu při odrážení ruských raketových útoků pro Ukrajinu, což povede k neodůvodněnému nárůstu počtu mrtvých a zranění a bezdomovci mezi civilním obyvatelstvem na Ukrajině, opakované opakování tragédií, ke kterým došlo v Dněpru.

  Ministři NATO odsoudili útoky Hamásu a vyzvali k propuštění rukojmí

V kontextu výše uvedeného je třeba uznat, že západní protiraketové (ABM) a protiletadlové obranné systémy (Air) jsou pro Ukrajinu neocenitelnou pomocí v boji proti teroristickému státu. A výsledky, s nimiž ukrajinská armáda používá západní systémy protivzdušné obrany a protiraketové obrany, jsou oceněny nejvyšším hodnocením od stejných západních vojenských expertů.

Jediným objektivním a správným postojem ze strany civilizovaného světa, především Spojených států a Evropy, dosud byla a může být pouze plná podpora Ukrajiny. A systémy protivzdušné obrany a protiraketové obrany nejsou cenou, kterou Západ může a možná by měl zaplatit Ukrajině za všechny její oběti a zadržování války ve středu Evropy, v zájmu porážky ruského agresora zasahujícího do evropské stability. ! Osud zdí Evropského domu, postaveného tvrdou prací mnoha generací jeho obyvatel, nyní do značné míry závisí na Ukrajině!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com