Putin obnovil embargo na potraviny ze zemí podporujících sankce

Ruský prezident Vladimir Putin prodloužil do konce příštího roku embargo na dovoz potravin ze zemí, které zavedly či podpořily protiruské sankce kvůli anexi ukrajinského poloostrova Krym z roku 2014. Uvedla to dnes agentura Interfax.

Zákaz dovozu do Ruska se od srpna 2014 vztahoval na výrobky ze Spojených států, Evropské unie, Austrálie, Norska a Kanady. Od roku 2015 se ale seznam rozšířil o Albánii, Černou Horu, Island a Lichtenštejnsko a od následujícího roku také o Ukrajinu.

Embargo Putin prodloužil výnosem s názvem „O prodloužení účinnosti některých speciálních ekonomických opatření s cílem zajistit bezpečnost Ruské federarce“, který byl zveřejněn na oficiálním vládním webu. Zákaz dovozu měl původně platit rok, ale byl několikrát prodloužen. Embargo se vztahuje například na masné a mléčné výrobky, ryby, ovoce a zeleninu.

Ruská akademie národního hospodářství a státní služby a Centrum ekonomických a finančních výzkumů loni zveřejnily zprávu, podle níž potravinové embargo přišlo ruské obyvatele každoročně na 445 miliard rublů podle cen z roku 2013, upozorňuje opoziční server Meduza. Každý Rus tak ročně zaplatil o 3000 rublů více za potraviny, což představuje zvýšení výdajů za jídlo o 4,8 procenta pro ty, kdo žijí na hranici chudoby.

Autor: ČTK

  Při explozi auta u Moskvy zahynula dcera Putinova dvorního ideologa

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com